Nationaal park om schapen van zeldzame rassen naar het buitenland te sturen om aan de wolf te ontsnappen

Nationaal park om schapen van zeldzame rassen naar het buitenland te sturen om aan de wolf te ontsnappen

Nationaal park De Hoge Veluwe zet zijn kudde moeflonschapen van zeldzame rassen achter een hek om de dieren te beschermen tegen rondzwervende wolven, zegt parkwachter Jakob Leidekker tegen de lokale omroep Omroep Gelderland.

Bovendien onderzoeken parkbeambten de mogelijkheden om een ​​deel van de schapen naar het buitenland te verplaatsen om het ras te behouden, zei Leidekker.

Het schaap is niet inheems in Nederland, maar de kudde moeflons zwerft al 100 jaar over de Veluwse heide. Het speelt een sleutelrol bij het tegengaan van ongewenste vegetatie.

De autoriteiten van het park hebben altijd tegen de komst van de wolf geweest in de regio. Van een aantal is bekend dat ze zich op de Veluwe hebben gevestigd en met succes hebben gefokt.

‘Je kunt ze vangen, of schieten, het maakt ons niet uit, we willen ze gewoon kwijt’, zei Leidekker.

Wolven hebben dit jaar ‘enkele tientallen’ van de meer dan 200 schapen die op de Veluwe leven gedood. De komst van de wolf heeft er echter toe geleid dat het jaarlijks ruimen van moeflons, om hun aantal laag te houden, niet nodig was.

Ondertussen is er op de Veluwe de afgelopen drie maanden een recordaantal wilde zwijnen afgeschoten in een poging de aantallen onder controle te krijgen.

Expert op het gebied van natuurbeheer zegt dat het doel van dit jaar, om zo’n 8.800 Veluwse zwijnen te doden, tegen het einde van het seizoen op 1 februari werkelijkheid kan worden, geholpen door het gebrek aan voedsel en, ironisch genoeg, de aanwezigheid van wolven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment