Nationaal gezondheidsplan heeft de natie niet afgeslankt: CBS

Nationaal gezondheidsplan heeft de natie niet afgeslankt: CBS

Het aantal mensen met overgewicht, roken en drinken is niet gedaald ondanks de introductie van een nationaal plan om de gezondheid van het land te verbeteren, dat in 2018 werd geïntroduceerd, statistiekbureau CBS-cijfers getoond hebben.

Het CBS heeft gegevens verzameld uit onderzoeken van het RIVM, het voorlichtingsinstituut verslavingszorg Trimbos en eigen bevindingen tussen 2018 en 2021.

Zijn conclusie is dat de Nationaal Preventieakkoordeen overeenkomst ondertekend door 70 organisaties gericht op het terugdringen van obesitas, roken en overmatig drinken, heeft weinig effect gehad.

In 2018 had de helft van alle volwassenen in Nederland overgewicht, met een BMI van 25 of hoger. In 2021 was dat aantal niet veranderd. Het aantal rokers is zeer licht gedaald, van 22% naar 21%. Ook het aantal mensen dat te veel drinkt laat een lichte daling zien, maar het aantal overmatige drinkers is gelijk gebleven.

De cijfers staan ​​ver af van de doelstellingen die zijn vastgelegd in het akkoord dat het aantal rokers en zware drinkers in 2040 op 5% en het aantal mensen met overgewicht op 38% stelt.

Ongeveer 31% van de mensen met een laag inkomen zei wel eens te roken, twee keer zoveel als in de hogere inkomensgroepen. Ook lager opgeleiden roken meer dan hoger opgeleiden, hoewel het verschil tussen de groepen kleiner is. Als het echter om drinken gaat, is het tegenovergestelde waar. De groep met het hoogste inkomen en opleidingsniveau heeft ook het grootste aantal zware drinkers.

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 35.000 mensen voortijdig door roken, zwaarlijvigheid of problematische drankgerelateerde ziekten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment