NAM wordt opgebroken en verkocht, omdat Nederlandse gasproductie stopt

NAM wordt opgebroken en verkocht, omdat Nederlandse gasproductie stopt

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), in 1947 opgericht door Shell en Esso, wordt ontmanteld en maakt een einde aan 75 jaar Nederlandse gaswinning

Het bedrijf, dat nu voor 50% in handen is van Shell en voor 50% van ExxonMobil, wordt opgesplitst vier afzonderlijke naamloze vennootschappens die zal worden verkocht, inclusief al haar Nederlandse olie- en gasbelangen, met uitzondering van het Groningenveld dat wordt afgebouwd.

Het Groningenveld, dat honderden miljarden euro’s voor de schatkist heeft opgeleverd, gaat volgend jaar dicht en de overige velden, zowel op land als op zee, worden verkocht – waarschijnlijk aan buitenlandse investeerders.

‘De ruimte om in kleine velden te investeren is zeer beperkt’, zegt topman Johan Atema in een verklaring. ‘We denken daarom dat het beter is als de kleine velden worden overgenomen door een groep met meer investeringsmogelijkheden.’

De NAM boekte vorig jaar een verlies van 315 miljoen euro door lage gasprijzen, minder productie en extra voorzieningen om de schade van de aardbevingen in Groningen te vergoeden.

Het bedrijf hoopt de herstructurering volgend jaar af te ronden en gaat dan op zoek naar kopers. Het bedrijf heeft meer dan 100 gasveldconcessies op land in Nederland en zo’n 40 op zee.

‘Ik wil benadrukken dat Shell zich blijft inzetten voor de mensen in Groningen en alle afspraken die met de Nederlandse autoriteiten zijn gemaakt’, zei Shell Nederland-voorzitter Marjan van Loon tegen de Financiële krant.

Het FD wijst er echter op dat de NAM zelf alleen heeft betaald 60% van de rekeningen zij heeft ontvangen voor de aardbevingsschade omdat zij het niet eens is met de berekeningen. Dit betekent, aldus de krant, dat het waarschijnlijk is dat er een juridische strijd komt tussen de NAM en de staat over de kosten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment