Naarmate de gasrekening stijgt, worden meer huishoudens het slachtoffer van ‘energiearmoede’

Naarmate de gasrekening stijgt, worden meer huishoudens het slachtoffer van ‘energiearmoede’

Zo’n 550.000 huishoudens in Nederland leven in ‘energiearmoede’ door hoge rekeningen, slecht geïsoleerde woningen en lage inkomens, onderzoeksinstituut TNO zegt in een nieuw rapport.

De problemen concentreren zich buiten de grote stedelijke gebieden, met name in de noordelijke delen van Groningen en Drenthe, maar ook in delen van Zeeland. ‘In deze gebieden wonen relatief veel mensen met lage inkomens en woningen waar, zou je kunnen zeggen, de wind gewoon door waait’, zegt onderzoeker Peter Mulder tegen de NOS.

Nederland telt 6,1 miljoen huishoudens, wat betekent dat ongeveer 7% in de categorie ‘energiearmoede’ valt.

‘Ons onderzoek toont aan dat bijna de helft van de [energy poverty] huishoudens wonen in huizen die niet goed geïsoleerd zijn, maar daar weinig aan kunnen doen’, zegt Mulder. ‘Velen van hen hebben momenteel geen probleem met het betalen van hun energierekening, maar sommigen misschien wel als de gasprijzen stijgen.’

Door in te zetten op verbetering van de isolatie, wordt voorkomen dat meer huishoudens in de problemen komen en wordt de transitie naar een duurzame energiehuishouding gestimuleerd.

Ondertussen zeggen energiereuzen Vattenfall en Eneco dat ze niets kunnen doen aan de stijgende energieprijzen in Nederland, news website Nu.nl zei donderdag.

Zowel gas als elektriciteit worden in Nederland steeds duurder, deels door tekort aan aanbod en deels door belasting. Consumenten met een contract voor variabele energieprijzen zullen als eerste de impact van de verhogingen voelen, aldus de bedrijven.

Eneco heeft er bij de regering op aangedrongen de huidige belasting op elektriciteit te halveren, maar niet op gas, met het argument dat hogere gasbelastingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat mensen blijven investeren in het energiezuiniger maken van hun woning.

Transportkosten

Ook Vattenfall geeft de belasting de schuld voor een deel van het probleem. ‘Een groot deel van de energierekening bestaat uit belastingen en transportkosten’, zegt een woordvoerder. ‘Als onze regering wil optreden, kan dat, maar het is een politieke beslissing.’

Spanje heeft al actie ondernomen om de stijgingen te beteugelen door geld af te romen van energiebedrijven die buitensporige winsten maken en door een maximumprijs voor gas in te voeren, aldus Nu.nl.

Ook Groot-Brittannië overweegt naar verluidt om een ​​windfall tax in te voeren op energiebedrijven. Verschillende kleine Britse leveranciers zijn de afgelopen weken ingestort omdat ze geen voorzorgsmaatregelen hadden genomen om de stijgende prijzen te voorkomen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment