Museum organiseert mindfulness-sessies bij de olijfgaarden van Van Gogh

Museum organiseert mindfulness-sessies bij de olijfgaarden van Van Gogh

Voor Vincent van Gogh waren de olijfgaarden van de Provence een bron van troost – een plek waar hij hoopte dat hij zijn weg terug naar mentale stabiliteit zou kunnen schilderen.

De 15 werken die hij in 1889 in Saint-Rémy-de-Provence maakte, waren gebaseerd op de ideeën van Christus die troost schepte in de olijftuin voordat hij werd gearresteerd, naast Van Goghs geloof in de herstellende kracht van de natuur, licht en zelfs zijn eigen kunst.

Nutsvoorzieningen, een tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft deze werken voor het eerst sinds ze in het atelier van Van Goghs broer Theo, kunsthandelaar in Parijs, verenigd.

En in een nieuwe onderneming zullen de werken ook een inspiratiebron zijn voor een nieuw programma voor geestelijke gezondheid,’Open met Vincent‘, met sessies over ‘mindful’ kijken naar de tentoonstelling, schilderworkshops en online meditatievideo’s. Het programma is volgens het museum in Amsterdam vooral nu relevant en laat zien welke ‘positieve rol’ kunst kan spelen in uitdagende tijden.

Genezen

Toen Van Gogh voor het eerst de olijfgaarden inging, herstelde hij van zijn eerste psychotische aanval in een asiel in Saint-Remy en geloofde hij vurig dat het schilderen van de schoonheid van de natuur een onderdeel van zijn herstel zou kunnen zijn. Als kunstenaar was hij gefascineerd door de grillige vormen van de olijfbomen en de wisselende effecten van licht op hun bladeren, en hij wilde ze op een nieuwe, moderne manier vastleggen.

Eerder dat jaar had hij aan zijn broer geschreven: ‘Vroeger wist ik dat je je armen en benen kon breken en dat ze weer konden genezen, maar ik wist niet dat je je hersenen kon breken en dat dat daarna ook beter werd. ‘ Later dat jaar schilderde hij in de overtuiging dat kunst hem op dit pad zou helpen.

Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum, zei dat tegen een achtergrond van oorlog in Oekraïne en na twee jaar pandemie, deze boodschap van hoop relevanter is dan ooit.

‘Hij maakte een buitengewone serie van 15 schilderijen van olijfgaarden tussen juni en december 1889, toen hij in een gesticht zat – een buitengewone tijd voor hem’, zei ze. ‘Het was voor hem een ​​soort zoektocht om deze bomen met zoveel mogelijk kracht te schilderen, en deze tentoonstelling onderzoekt het onderwerp en hoeveel troost hij eruit putte. Dit onderwerp was voor Van Gogh een bron van troost in een zeer moeilijke tijd… en het is nu heel schrijnend.’

Kleur

De kleine maar krachtige tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden begint met historische foto’s van de boomgaarden, typerend voor het landschap van Zuid-Frankrijk, maar ook wisselend door de jaren heen vanwege de schadelijke effecten van vorstperiodes.

Met behulp van 10 andere werken om de schilderijen in context te plaatsen, citaten uit Van Goghs brieven en technische analyse, wordt in de tentoonstelling gekeken hoe de schilder experimenteerde met expressieve kleuren en vormen ‘om de essentie van het onderwerp weer te geven’.

In tegenstelling tot zijn vrienden Émilie Bernard en Paul Gauguin, werd Van Gogh beïnvloed door bijbelse verhalen over Christus in de Olijftuin, maar wilde hij in zijn atelier rechtstreeks vanuit de natuur schilderen in ander licht, in plaats van ‘abstracties’. Het schilderij dat hij het beste in zijn eigen serie vond, was van lokale vrouwen die olijven plukten.

Ondertussen voorspelt de tentoonstelling met behulp van kleuren die achter lijsten zijn bewaard en technisch onderzoek, hoe Van Goghs oorspronkelijke kleurenpalet eruit zou hebben gezien op verschillende levendige roze en paarse schilderijen – voordat zijn onstabiele pigmenten degradeerden. De felle kleuren, gaf senior onderzoeker Teio Meedendorp toe, waren misschien een van de redenen waarom zijn werken destijds zo radicaal waren, maar zijn ‘benaderbaarder’ geworden naarmate ze vervaagden.

Mindfullness

Deze tentoonstelling is volgens een woordvoerder een ideaal startpunt voor het nieuwe programma geestelijke gezondheid in het Van Gogh Museum. ‘Actief of passief contact met kunst heeft een positief effect op de gezondheid en het algemeen welzijn’, stelt ze.

‘Vincent van Gogh had deze ervaring ook: schilderen bood hem troost en hoop. Met de Open met Vincent programma willen we bijdragen aan meer openheid over geestelijke gezondheid, gebaseerd op zijn levensverhaal en kunst.’

Mindfulnesscoach Jolien Posthumus, die een deel van de sessies zal geven, zei dat het idee ontstond in 2017, toen ze ook als eventmanager bij het museum werkte en ademhalingstechnieken gebruikte om stressvolle momenten te managen.

‘Tijdens de vele late nachten en bij drukke evenementen deed ik een bewuste ademhalingsoefening van drie minuten om een ​​moment van rust te vinden in de haast’, schreef ze in een post online. ‘Daar, in het bijzijn van alle meesterwerken van Vincent, is het zaadje geplant.’

‘Open up met Vincent’-activiteiten lopen van maart tot juni 2022, waaronder ‘mindful kijken naar kunst’ met Jolien Posthumus op 5 april, 20 april en 18 mei

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment