Moscow Times verhuist naar Amsterdam als reactie op Russische mediawet

Moscow Times verhuist naar Amsterdam als reactie op Russische mediawet

Engelstalige nieuwswebsite The Moscow Times verhuist naar Amsterdam nadat de Russische regering draconische nieuwe wetten had opgelegd om de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne aan banden te leggen.

De Moskou Times werd in 1992 opgericht als krant door de Nederlandse uitgevers Derk Sauer en Annemarie van Gaal. Sauer is de enige eigenaar sinds hij de titel vijf jaar geleden terugkocht van de Finse uitgeverij Sanoma.

Sauer en een team van ongeveer 10 journalisten verlaten de Russische hoofdstad na het opleggen van wetten die het gebruik van woorden als ‘oorlog’ en ‘invasie’ verbieden om de oorlog te beschrijven die begon toen Russische troepen op 24 februari Oekraïne binnenvielen. gevangenisstraffen tot 15 jaar voor het verspreiden van wat het Kremlin ‘nepnieuws’ noemt.

‘Als uitgever kan ik niet testen of de overheid journalisten echt in de gevangenis gaat gooien’, zegt Sauer zei dinsdag tegen de Volkskrant.

Erik Roddenhof, CEO van DPG Media, zei dat het besluit om de website te huisvesten is genomen ‘in het belang van onafhankelijke en vrije journalistiek overal ter wereld’.

‘Als collega-journalisten zich in een dergelijke situatie bevinden, zullen we ze natuurlijk opvangen zodat ze hun essentiële werk kunnen doen’, zei hij. in een persbericht.

Verschillende westerse mediaorganisaties, waaronder de New York Times, hebben hun personeel teruggetrokken uit Moskou, terwijl anderen, waaronder de BBC en CNN, zijn gebleven maar de berichtgeving hebben opgeschort.

De meeste Russische onafhankelijke media, waaronder Novaya Gazeta, hebben de oorlog in Oekraïne gesloten of gestopt. Velen van hen waren al geblokkeerd door de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor.

The Moscow Times publiceert ook in het Russisch, maar heeft de dienst offline gehaald totdat de verslaggevers in Amsterdam zijn geïnstalleerd. Sauer richtte de krant oorspronkelijk op voor expats die begin jaren negentig naar de voormalige Sovjet-Unie verhuisden.

‘We zijn niet voor of tegen Poetin. We willen de buitenwereld uitleggen waarom hij zo populair is’, zei hij toen hij de titel in 2017 terugkocht.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment