Mogelijk hebben meer EU-studenten recht op Nederlandse studielening

Mogelijk hebben meer EU-studenten recht op Nederlandse studielening

Nederlandse studiefinancieringsinstantie Duo zal ‘minder snel’ leningen weigeren aan studenten van elders binnen de EU na het verliezen van verschillende rechtszaken, vertelde een woordvoerder omroep NOS.

Studenten uit andere EU-landen met een deeltijdbaan hebben recht op leningen volgens de EU-regels voor gelijke behandeling, die zeggen dat buitenlandse werknemers dezelfde rechten moeten hebben als die in het land waarin ze wonen.

De regels zeggen dat het werk ‘echt en actueel’ moet zijn, maar tellen niet het aantal uren mee. Duo hanteert een minimum van 56 uur – en dit heeft geleid tot een aantal rechtszaken.

‘Studenten denken dat ze niet in aanmerking komen, dus ze vragen het niet’, zegt advocaat Jillian van Damme, die meerdere zaken tegen Duo heeft gewonnen, tegen de omroep. ‘Studenten die wel vragen, laten het vaak los als ze worden afgewezen.’

Het kan ook tot een jaar duren voordat studenten die hun rechten uitoefenen, eindelijk een beurs krijgen, zei ze.

Kamerleden vrezen dat het nieuwe Duo-beleid zal leiden tot een stijging van de kosten van de studiefinanciering die nu al onder druk staat, aldus Nos. Vanaf 2023 worden de basisbeurzen weer ingevoerd, acht jaar nadat ze zijn afgeschaft.

Duo zegt nu dat het naar individuele gevallen zal kijken als studenten minder dan 56 uur per maand werken en heeft de optie op haar website opgenomen.

In 2021 kregen zo’n 6.000 Europese studenten een Nederlandse studielening, zo’n 7% van het totaal dat in Nederland studeert.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment