Ministers vragen niet om advies over heropening clubs: NRC

Ministers vragen niet om advies over heropening clubs: NRC

Mensen die wachten op een ‘test voor toegang’-test.

Ministers besloten op 26 juni nachtclubs te heropenen June zonder te wachten op de resultaten van een Fieldlab-experiment en negeerde advies van eigen gezondheidsexperts over hoe evenementen veilig kunnen worden gehouden, meldde de NRC maandag.

De regering heeft de meeste coronavirusbeperkingen in Nederland op 26 juni opgeheven nadat het aantal besmettingen was gedaald tot ongeveer 500 dagen. Drie weken later worden er dagelijks ruim 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, zijn nu nachtclubs weer gesloten en zijn ook ‘test for entry’-festivals stopgezet.

Fieldlab, een alliantie van de evenementensector, overheid en wetenschappers, hield een reeks gecontroleerde, maar bekritiseerd, evenementen in de aanloop naar 26 juni om te beoordelen hoe theatershows, festivals en concerten veilig kunnen worden gehouden met behulp van massatests.

Maar het enige clubevenement van Fieldlab, in Shelter in Amsterdam, vond pas eind mei plaats en de resultaten waren niet beschikbaar voor ministers voordat ze besloten dat clubs veilig konden heropenen, zolang alle gasten een negatieve test hadden of waren ingeënt , aldus de NRC.

De ministers vroegen evenmin om voorlopige bevindingen van het evenement of vroegen het Outbreak Management Team om specifiek te kijken naar het risico van heropening van clubs, aldus de krant. Zij baseert de claim op officiële papieren en interviews met mensen die bij het proces betrokken waren.

De resultaten van de Shelter-test, waarbij slechts 600 clubbezoekers betrokken waren, tonen aan dat ten minste twee bezoekers en twee werknemers positief testten na het evenement, en het totaal zou hoger kunnen zijn omdat de tweede tests geen vereiste waren.

Fieldlab concludeerde dat het bezoeken van een club resulteerde in ‘een hoger infectierisico per uur’ en stond klaar om het kabinet te adviseren ervoor te zorgen dat clubs voldoen aan hogere ventilatienormen, meldt het NRC.

De ministers hebben het aantal clubbezoekers overigens niet beperkt en geen extra voorwaarden gesteld aan ventilatie.

13 augustus

Ministers negeerden ook OMT en Fieldlab adviseren om iedereen binnen 24 uur na afloop van een evenement te testen en de geldigheid van een negatieve test terug te brengen tot 24 in plaats van 40 uur. Mensen mochten ook evenementen bijwonen zodra ze waren gevaccineerd, zonder 14 dagen te wachten voordat het vaccin in werking trad.

De ministers zullen maandag vertegenwoordigers van Fieldlab ontmoeten, evenals vertegenwoordigers van evenementen en horeca om te bespreken hoe evenementen veilig kunnen worden gehouden na de volgende deadline van 13 augustus.

Ministers hebben al een wachttijd van 14 dagen na vaccinatie ingevoerd en de geldigheid van een negatieve test teruggebracht tot 24 uur.

Clusters

Tot nu toe tenminste 62 clusters van minimaal 20 coronavirusinfecties zijn geïdentificeerd sinds de beperkingen voor cafés, clubs en festivals zijn opgeheven, blijkt uit cijfers van het RIVM.

De grootste bekende cluster bestaat uit 900 zaken die terug te voeren zijn op het Verknipt festival in Utrecht. Anderen richten zich op café Aspen Valley in Enschede, waar 152 gevallen zijn gemeld, en op evenementen van studentenverenigingen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment