Ministers voltooien tournee oppositiepartij voorafgaand aan financiële voorjaarsupdate

Ministers voltooien tournee oppositiepartij voorafgaand aan financiële voorjaarsupdate

Minister-president Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag hebben woensdag hun eerste ronde informele gesprekken met alle oppositiepartijen afgerond, op zoek naar steun voor hun mini-voorjaarsbegroting.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om meer controversiële maatregelen door de senaat te krijgen, waar het alleen bestuurt 32 zitplaatsenzes minder dan een meerderheid.

Rutte en Kaag hadden hun tour langs oppositiepartijen gepresenteerd als een ‘tastbare uitdrukking’ van de nieuwe open overheidscultuur, maar ‘het cynisme en in sommige gevallen pragmatisme’ druppelde van de muren, de Volkskrant zei in zijn analyse van de gebeurtenissen van de dag.

Rutte vertelde meerdere keren aan verslaggevers dat de gesprekken in de verschillende partijbureaus ‘goed’ waren verlopen.

GroenLinks en de PvdA, die samenwerken om meer maatregelen te forceren om de koopkracht te herstellen, zeggen echter nog geen bereidheid tot compromissen te zien. ‘Ze waren hier om informatie te krijgen… dit is ouderwetse coalitiepolitiek’, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

JA21

Volgens de Financieel DagbladJA21, de rechtse partij met zeven senatoren, zag wel een kier in het harnas van de regering.

JA21 toonde zich aan het einde van het gesprek met Rutte en Kaag het meest optimistisch, zij het met hoge eisen’, aldus het FD. ‘Net als de linkse oppositie wil het een hogere AOW, maar het is fel gekant tegen het verhogen van de belastingen.’ De partij is ook voorstander van het boren naar Groningen-gas en kernenergie.

‘Je moet als oppositiepartij invloed krijgen, anders ben je slechts een waarnemer’, zei partijleider Derk Jan Eppink tegen het FD. ‘En dat betekent verstandig onderhandelen.’

Financiën

De informele gesprekken zijn bedoeld om de plannen van het kabinet te schetsen om een ​​onverwacht gat in de overheidsfinanciën te dichten en ‘een indruk te krijgen’ van de ideeën van de oppositie, zegt Rutte.

Bronnen in Den Haag suggereren dat de overheid tussen de € 5 miljard en € 6 miljard moet vinden voor reguliere uitgaven en een vergelijkbaar bedrag voor incidentele kosten, zoals compensatie voor spaarders die te veel belasting hebben betaald op hun nesteieren.

Volgens de Volkskrant is het plan, dat voor 1 juni aan de Tweede Kamer moet worden aangeboden, zo goed als compleeten zou al volgende week kunnen worden gepubliceerd.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment