Ministers overwegen nieuwe coronavirusregels nadat het aantal gevallen in een week verzesvoudigd is

Ministers overwegen nieuwe coronavirusregels nadat het aantal gevallen in een week verzesvoudigd is

De wetenschappelijke adviseurs van de regering zijn gevraagd om de snel stijgende trend in coronavirusinfecties te onderzoeken nadat positieve tests de afgelopen week bijna verzesvoudigd waren.

Het RIVM meldde woensdag nog eens 3.688 bevestigde gevallen, vergeleken met iets meer dan 600 een week geleden. Het zevendaags gemiddelde cijfer is de afgelopen week bijna verdrievoudigd tot 1.650, terwijl het percentage positieve tests is gestegen van 3% naar 5,6%.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat hij het uitbraakmanagementteam om advies vroeg ‘of we ons echt zorgen moeten maken’. Hij wees erop dat de overgrote meerderheid van de recente gevallen bij mensen onder de 30 was.

De toename van infecties is zo snel gegaan dat het nog geen impact heeft gehad op ziekenhuisopnames, die meestal ongeveer een week achterlopen op infecties. Woensdag lagen er 206 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, zes minder dan dinsdag, van wie er 104 op de intensive care worden behandeld.

De regering heeft gezegd dat ze overweegt enkele maatregelen voor infectiebeheersing opnieuw in te voeren, maar heeft niet gespecificeerd welke. De meeste regels, waaronder het mandaat voor gezichtsmaskers en beperkingen op het aantal klanten in cafés, bars en restaurants, werden op 26 juni geschrapt na een maand van snel afnemende besmettingen.

Bron: RIVM

‘Snel stijgen’

De Jonge benadrukte dat de doelstellingen van het kabinet om kwetsbare mensen en de gezondheidszorg te beschermen niet in gevaar komen nu bijna 40% van de bevolking volledig is gevaccineerd, maar gaf toe dat de cijfers gaan ‘heel snel omhoog’.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft bar- en nachtclubeigenaren verteld hun controles aan te scherpen op negatieve coronavirus-testresultaten als ze deel uitmaken van het test voor toegangssysteem, of handhaving van de 1,5 meter social distancing-regel strikter als dat niet het geval is.

Het ‘test voor toegang’-regime heeft zware kritiek gekregen nadat hij in het openingsweekend tegen problemen aanliep. De testresultaten werden vertraagd omdat het systeem moeite had om aan de vraag te voldoen, de organisatoren beweerden dat ze waren gehackt en sommige nachtclubgangers beweerden dat ze de locaties konden betreden zonder een test te doen door QR-codes te delen.

Minstens één man ging besmet naar buiten nadat hij een verkeerde testuitslag had gekregen van het callcenter.

Reisimplicaties

De versnellende trend werpt ook een schaduw over de zomervakantieplannen van mensen, aangezien het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding vereist dat regio’s minder dan 50 infecties per 100.000 mensen hebben in 14 dagen om vrij te zijn voor onbeperkt reizen.

Landen met een besmettingsgraad van meer dan 500 worden geclassificeerd als donkerrood. Het cijfer van woensdag voor Nederland staat gelijk aan een besmettingsgraad van 21 op één dag.

Het aantal vaccindoses is officieel de 17 miljoen gepasseerd, waarbij naar schatting 62,3% van de bevolking ten minste één dosis heeft gekregen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment