Ministers negeerden waarschuwingen om coronaregels niet te snel te versoepelen

Ministers negeerden waarschuwingen om coronaregels niet te snel te versoepelen

Experts op het gebied van ziektebestrijding zeggen dat de regering hun waarschuwingen negeerde om de coronavirusregels eind juni niet te snel te versoepelen, wat leidde tot een nieuwe golf van infecties.

De ministers hebben de tekortkomingen niet gezien in het ‘test voor toegang’-systeem dat wordt gebruikt om nachtclubs te heropenen, te zorgen voor goede ventilatie in locaties of de impact van de meer besmettelijke Delta-variant in overweging te nemen, hoewel al deze problemen door het Outbreak Management Team (OMT) aan de orde zijn gesteld, volgens een beoordeling door de Volkskrant.

De slogan van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ‘dansen met Janssen’ (dansen met Janssen), die jongeren aanmoedigde om het enkelvoudige vaccin van Johnson & Johnson te nemen, zodat ze eerder konden gaan feesten, ging in tegen het officiële advies van mensen om wacht twee weken om maximale immuniteit op te bouwen.

Minister-president Mark Rutte bood maandag zijn excuses aan voor de ‘inschattingsfout’ bij het laten vallen van bijna alle pandemische beperkingen op 26 juni en voor het afwijzen van kritische vragen op de persconferentie van afgelopen vrijdag.

Ook De Jonge erkende dat het bericht ‘dansen met Janssen’ onzorgvuldig was geweest. De regering heeft sindsdien een wachttijd van twee weken opgelegd voordat mensen in aanmerking komen voor vaccinpaspoorten.

Het OMT waarschuwde de ministers dat het ‘niet wenselijk’ was om te vertrouwen op negatieve coronavirus-tests om locaties te heropenen vanwege de foutenmarge, vooral bij snelle antigeentests, die een uitvalpercentage van ongeveer 20% hebben.

Dat berekende data-analist Martijn de Riet meer dan 1.300 mensen zijn de afgelopen twee weken waarschijnlijk nachtclubs binnengegaan terwijl ze besmet waren, wat leidde tot ongeveer 30 ‘superspreader-evenementen’. Zijn cijfers waren gebaseerd op de eigen inschatting van het OMT van de betrouwbaarheid van het ‘test voor toegang’-systeem.

Het OMT zei ook dat de QR-codes die worden afgegeven voor een negatieve test een zeer beperkte geldigheid van 12 of 24 uur moeten hebben om te voorkomen dat mensen die tijdens een avondje uit besmet raken het virus verder verspreiden. In plaats daarvan koos het kabinet voor een geldigheidsduur van 40 uur.

De ministers hebben ook geen eisen gesteld aan clubs en bars om de ventilatie te verbeteren, ondanks expliciete waarschuwingen over ‘het risico van drukte op binnenlocaties waar veel mensen bij elkaar staan ​​in soms onvoldoende geventileerde ruimtes’.

Reisangst

Ondertussen zeiden reisorganisaties en verzekeraars dat ze de afgelopen week werden overspoeld met vragen, omdat de snelle toename van infecties de Nederlandse code rood dreigt te kleuren op de kaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Reizigers uit rode zone-regio’s met meer dan 200 besmettingen per 100.000 mensen gedurende 14 dagen en ‘dieprode’ gebieden met een besmettingsgraad van meer dan 500, kunnen meer beperkingen verwachten, zoals testen voor vertrek en quarantaine bij aankomst. Bij het huidige tempo zal Nederland naar verwachting donderdag rood kleuren.

Marc van Deursen, manager bij reisbureau Prijsvrij, vertelde het Financieele Dagblad: ‘Iedereen die heeft geboekt heeft gebeld, en niet één keer, maar twee keer of vaker.’

Hij zei dat de boekingen waren gedaald sinds de dramatische stijging van het aantal infecties vorige week begon. ‘We namen 100% meer boekingen aan dan in 2019, nu is het misschien gedaald tot 10%’.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment