Ministers ‘geschokt’ door nieuwste onthullingen kinderopvangtoeslag

Ministers ‘geschokt’ door nieuwste onthullingen kinderopvangtoeslag

Ministers onderzoeken beweringen van CBS dat meer dan 1.100 kinderen werden opgevangen nadat hun ouders door de belastingdienst ten onrechte waren beschuldigd van frauduleuze aanvragen voor kinderopvangtoeslag.

Minister-president Mark Rutte noemde de claims ‘zeer zorgwekkend’ en minister van Justitie Sander Dekker zei in een briefing aan parlementsleden dat ambtenaren nu de mogelijkheid onderzoeken om de nog lopende plaatsingsopdrachten te herzien op basis van een beoordeling van individuele gevallen.

Dekker gaf ook toe dat de gevolgen van het schandaal, en de toenemende financiële problemen die het veroorzaakte, mogelijk hebben geleid tot een situatie waarin ‘de autoriteiten de kinderen uiteindelijk elders moesten plaatsen’.

Uit de CBS-cijfers blijkt niet in hoeverre de beschuldigingen van fraude hebben bijgedragen aan het ingrijpen van hulpverleners en de verwijdering van kinderen.

Desalniettemin beslaan de CBS-cijfers de periode 2015 tot en met 2020 en kan het werkelijke totaal veel hoger zijn, aangezien het schandaal veel langer teruggaat en nog niet alle ouders zich hebben gemeld, aldus Dekker.

mislukt

PvdA-Kamerlid Peter Kwint omschreef de ministeriële reactie als ‘een mislukte klus’. ‘Er stond niets in de brief van Dekker dat we niet al wisten en ook niets over extra hulp voor de ouders’, zei hij.

Onafhankelijk parlementslid Pieter Omtzight, die namens de getroffen families campagne voerde, beschreef de kabinetsbrief als kort en voorzichtig. ‘Het roept meer vragen op die we aan de regering zullen stellen’, zei hij.

Het kabinet heeft ermee ingestemd om € 30.000 schadevergoeding te geven aan families die getroffen zijn door het schandaal, maar het compensatieproces is vastgelopen in procedures en duurt veel langer dan de ambtenaren hadden beloofd.

Onder de families die door het schandaal zijn getroffen, behoren zo’n 50.000 kinderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment