Ministerie van Volksgezondheid wordt geconfronteerd met het vernietigen van miljoenen ongebruikte chirurgische maskers

Ministerie van Volksgezondheid wordt geconfronteerd met het vernietigen van miljoenen ongebruikte chirurgische maskers

De Nederlandse overheid zal een groot deel van haar voorraad van 848 miljoen mondkapjes moeten vernietigen omdat ze deze niet kan weggeven tijdens een pandemie. meldde de Volkskrant dinsdag.

Een recente audit van PBM-uitrusting wees uit dat Nederland voldoende voorraad chirurgische maskers heeft om ziekenhuizen voor meer dan een eeuw en 50 jaar aan FFP2-maskers op voorraad te houden. Dat cijfer is exclusief apparatuur die nog wacht om kwaliteitscontroles te ondergaan.

De maskers hebben echter een houdbaarheidsdatum van één tot vijf jaar en er zijn vragen gerezen over de bewaarcondities. Veel van de overtollige maskers zijn gekocht door de Hulpgoederen Alliantie, opgericht door voormalig CDA-partijactivist Sywert van Lienden, in een deal die het ministerie van Volksgezondheid 100 miljoen euro heeft gekost.

Het inkoopbureau LCH zei afgelopen december in een rapport dat het niet duidelijk is of de hygiëne in magazijnen goed wordt gecontroleerd. ‘Er zijn geen beschrijvingen van procedures om houdbaarheidsdata, steriliteit en dergelijke te bewaren’, aldus het.

Epidemioloog Frits Roosendaal, van het Leids UMC ziekenhuis, zei vorige week in de Volkskrant dat de overheid de maskers gratis zou moeten uitdelen, maar het ministerie van Volksgezondheid zei zich te laten beperken door EU-regels die staatsinmenging in de markt voorkomen.

Het uitdelen van gratis FFP2-maskers zou winkels verlaten met dozen met chirurgische maskers die ze niet kunnen verkopen. ‘Dat geeft ons weer iets anders te doen’, zegt een woordvoerder.

Marktanalisten hebben gezegd dat het vernietigen van sommige maskers een meer kostenefficiënte oplossing is dan ze in opslag te houden totdat ze hun uiterste gebruiksdatum overschrijden.

Het ministerie zei dat het erin was geslaagd een deel van de maskers in bulk te verkopen, maar wilde geen cijfers geven.

‘Er wordt alles aan gedaan om de maskers niet te vernietigen, maar door middel van verkoop en donaties een goede bestemming te vinden’, aldus de woordvoerder. ‘Als dat uiteindelijk niet lukt, worden de mondkapjes duurzaam weggegooid.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment