Ministerie van Defensie onderzoekt dienstplicht in Scandinavische stijl

Ministerie van Defensie onderzoekt dienstplicht in Scandinavische stijl

Het Nederlandse ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheid om een ​​dienstplichtstelsel in Scandinavische stijl in te voeren om het gebrek aan militairen op te lossen.

Het Nederlandse leger heeft op dit moment zo’n 9.000 vacatures, een kwart van het totaal aantal banen, en vooral het Zweedse model heeft de aandacht getrokken van minister van Defensie Christophe van der Maat, de Telegraaf rapporten.

Het Zweedse ministerie van Defensie selecteert elk jaar een groep van 4.000 18-jarigen, van wie sommigen zich vrijwillig aanmelden en anderen dienstplichtig zijn. Ze krijgen een basisopleiding van 11 maanden en kunnen daarna opgeroepen worden indien nodig. Noorwegen heeft een soortgelijk systeem.

Het systeem zou niet alleen zorgen voor een permanente instroom van nieuwe rekruten, maar zal jongeren ook in contact brengen met het leger als een carrièrekeuze, aldus de krant.

‘Er zijn op dit moment geen concrete plannen, maar we verzamelen informatie over wat andere landen doen, waaronder Zweden’, zei een defensiewoordvoerder tegen de krant.

Als de Nederlandse overheid het systeem overneemt, zal ze eerst het gebrek aan gekwalificeerd opleidingspersoneel moeten aanpakken, aldus de krant.

Onder het Nederlandse dienstplichtstelsel, dat sinds 1997 geen verplichte opleiding omvat, krijgen alle jongens en meisjes in het jaar dat ze 17 worden een brief waarin staat dat ze zijn opgenomen in het militaire dienstregister. Ze kunnen op elk moment worden opgeroepen als Nederland voor hun 45ste ten strijde trekt met een ander land.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment