Ministerie van Buitenlandse Zaken beboet voor privacyschendingen bij visumaanvraag

Ministerie van Buitenlandse Zaken beboet voor privacyschendingen bij visumaanvraag

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een boete van € 565.000 opgelegd voor het mogelijk schenden van de privacy van mensen die visumaanvragen doen gedurende een aantal jaren.

De AP zegt dat het nationale visumsysteem niet veilig genoeg is en dat er een risico bestaat dat onbevoegden bestanden kunnen bekijken en wijzigen. Bovendien kregen visumaanvragers geen goede informatie over de manier waarop hun gegevens met derden worden gedeeld, aldus de AP.

Het ministerie behandelt de afgelopen drie jaar jaarlijks zo’n 530.000 visumaanvragen voor bezoeken aan Nederland.

De AP zegt dat gevoelige informatie, zoals vingerafdrukken, naam, adres, doel van de reis, nationaliteit en foto toegankelijk zou kunnen zijn vanwege ‘ontoereikende fysieke en digitale beveiliging’ en dat misbruik hierdoor ook ‘te lang’ onopgemerkt kan blijven. .

Het bureau zei niet of er sprake was van dergelijke misbruiken.

Ministerie is al lang op de hoogte van veiligheidsrisico’s in het visumsysteem, maar heeft het probleem niet serieus aangepakt, AP-plaatsvervangend voorzitter Monique Verdier zei in een verklaring.

‘De beveiliging faalt al jaren en naar onze mening is het ministerie grove nalatig geweest en is dat nog steeds zo’, zei ze.

Het ministerie krijgt een boete van € 50.000 extra voor elke twee weken dat er geen passende verbeteringen zijn aangebracht.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment