Minister kondigt plan aan om misstap schoolnormen aan te pakken, aangezien examens beginnen

Minister kondigt plan aan om misstap schoolnormen aan te pakken, aangezien examens beginnen

Met de eindexamens die donderdag beginnen, heeft minister van scholen Dennis Wiersma een pakket maatregelen aangekondigd om de vaardigheden op het gebied van taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden te vergroten.

‘Standaarden moeten verbeteren’, zei Wiersma tegen Kamerleden in een briefing waarin hij zijn onmiddellijke plannen schetst. Dit vereist input van ‘iedereen die betrokken is bij de schoolinfrastructuur, van onderzoekers tot de makers van schoolboeken, bibliotheken, ouders en verzorgers’, evenals van het onderwijzend personeel, zei hij.

In april zeiden schoolinspecteurs: actie was nodig om de daling van de normen te helpen, die was verergerd door de coronaviruspandemie en schoolsluitingen.

Als eerste stap zullen 500 scholen die het meest hulp nodig hebben, extra steun krijgen van externe experts en ondersteunend personeel die zich zullen concentreren op wat de leraren nodig hebben. ‘Dit kan iemand zijn die gespecialiseerd is in het omgaan met pesten, een taak die nu bij docenten ligt’, zegt Wiersma.

Hij zei echter dat er meer moet worden gedaan om de basis aan te pakken. ‘Mensen kunnen gewoon niet leven zonder te kunnen lezen, rekenen of weten hoe de (online) wereld werkt’, zegt hij.

Voor de langere termijn stelt Wiersma een ‘masterplan’ op om het niveau in het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook in het speciaal onderwijs en op vakscholen te verbeteren. Het kabinet heeft hiervoor jaarlijks € 1 miljard extra uitgetrokken.

examens

Ondertussen beginnen donderdag drie weken eindexamens en zullen sommige leerlingen de komende jaren te maken krijgen met de gevolgen van de sluitingen van het coronavirus, zegt de VO-raad van de middelbare school. Nu.nl in een interview.

‘Een groep scholieren is echt hard geraakt’, zegt VO-raad-woordvoerder Stan Termeer. ‘Hun opleiding heeft vertraging opgelopen, ze missen basisvaardigheden en weten niet hoe ze moeten leren of omgaan met een gebrek aan motivatie.’

Om hier enigszins rekening mee te houden zijn de regels voor de school- en landelijke examens iets versoepeld en krijgen leerlingen deze zomer extra herkansing.

Het onderwijs moet de ‘coronavirusgeneratie’ blijven volgen, vindt Termeer. ‘Coronavirus heeft impact gehad en dat moet je in de gaten houden. De kinderen konden er zelf niets aan doen.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment