Minister kiest vijf locaties voor noodopvangcentra

Minister kiest vijf locaties voor noodopvangcentra

Junior minister van Justitie Ankie Broekers-Knol heeft een lijst opgesteld van vijf locaties waar noodopvang voor vluchtelingen moet komen.

De locaties in Venray, Alkmaar, Rotterdam, Gorinchem en Enschede zijn gekozen omdat ze op korte termijn beschikbaar zijn en de last landelijk verdelen, aldus de staatssecretaris. Mogelijk worden in de nabije toekomst ook andere locaties genoemd, aldus de minister.

Ambtenaren hebben gezegd dat er voor het einde van het jaar 2.000 bedden nodig zijn, deels ter vervanging van de tenten die momenteel op een aantal locaties worden gebruikt. De nationale ombudsman en de Nederlandse mensenrechtencommissie zeiden vorige maand tegen de minister dat tenten ‘helemaal ongeschikt’ zijn voor de winter.

Nederlandse asielzoekerscentra hebben ruimte voor 30.000 mensen, maar zijn momenteel overvol, en gezinnen leven in slaapzalen zonder privacy.

Dit jaar hebben meer mensen asiel aangevraagd in Nederland omdat de reisbeperkingen voor het coronavirus grotendeels zijn geschrapt. Daarnaast zijn na de overname door de Taliban zo’n 2.000 Afghaanse staatsburgers uit Kabul geëvacueerd.

De landelijke woningnood heeft ook geleid tot druk op reguliere asielzoekerscentra, omdat mensen die de vluchtelingenstatus krijgen nergens heen kunnen. Ongeveer 12.000 mensen leven momenteel in vluchtelingencentra, maar zouden nu in reguliere huisvesting moeten wonen.

De afgelopen maanden zijn de lokale autoriteiten erin geslaagd om duizenden extra bedden te vinden en meer dan 10.000 woningen toe te wijzen aan mensen met een officiële vluchtelingenstatus, aldus de minister. Dit, zei ze, is een ‘geweldige prestatie’, maar misschien nog niet genoeg.

In Gorinchem gaan de vluchtelingen wonen in overtollige overheidsgebouwen en in Enschede op een voormalige vliegbasis.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment