Minister geeft toe dat er geen wettelijke basis was voor de vraag naar huisvesting van vluchtelingen

Minister geeft toe dat er geen wettelijke basis was voor de vraag naar huisvesting van vluchtelingen

Voormalig minister van Justitie Ankie Broekers-Knol heeft toegegeven dat ze… geen wettelijke bevoegdheden om verschillende lokale autoriteiten te dwingen noodopvang voor vluchtelingen in te richten.

Broekers-Knol vertelde vijf gemeenten hadden medio december geen andere keuze dan vluchtelingen op te nemen, maar zegt nu dat er geen wettelijke basis was voor het besluit. De bekentenis volgt op Kamervragen van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt over de situatie in Enschede, Gorinchem en de regio Rotterdam.

Het besluit, zei ze in een briefing aan parlementsleden, had geen juridische basis, maar was gebaseerd op de ‘acute noodsituatie’ in vluchtelingencentra. Er moest huisvesting worden gevonden voor 2.000 mensen om het gebruik van sporthallen en tenten te voorkomen, aldus de minister.

De betrokken gemeenten heroverwegen nu hun standpunt, meldt de NOS.

Nederlandse asielzoekerscentra hebben ruimte voor 30.000 mensen, maar die zitten momenteel overvol, en sommigen gezinnen leven in slaapzalen zonder privacy.

Vorig jaar vroegen meer mensen asiel aan in Nederland omdat de reisbeperkingen voor het coronavirus grotendeels werden geschrapt. Daarnaast werden ongeveer 2.000 Afghaanse staatsburgers geëvacueerd uit Kabul na de Taliban-overname.

Door de landelijke woningnood is ook de druk op de reguliere asielzoekerscentra toegenomen, omdat mensen die de vluchtelingenstatus krijgen niet weg kunnen. Op dit moment leven zo’n 12.000 mensen in asielzoekerscentra die nu in reguliere huisvesting zouden moeten wonen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment