Minister belooft juridische hulp voor ouders verstrikt in uitkeringsschandaal

Minister belooft juridische hulp voor ouders verstrikt in uitkeringsschandaal

Ouders die verstrikt zijn geraakt in het kinderbijslagschandaal en wiens kinderen zijn opgevangen krijgen meer specialistische hulp, waaronder een gratis advocaat, om te proberen hun kroost terug te krijgen, minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind vertelde parlementsleden tijdens een stormachtig debat op donderdag.

Maar de kinderen worden niet teruggestuurd zonder de juridische procedures te doorlopen, want dat zou geen verstandige beslissing zijn, aldus Weerwind.

Volgens het CBS zijn nog 555 kinderen van ouders die zijn getroffen door beschuldigingen van fraude in de opvang, na tussenkomst van maatschappelijk werkers en de rechtbanken.

Kinderen worden niet ‘zomaar’ uit huis gehaald, vertelde Weerwind aan Kamerleden en ouders die op de publieke tribune zaten. ‘De maatschappelijk werkers die ik heb gesproken, hebben er slapeloze nachten van. En rechters zoeken altijd naar andere opties’, zei hij.

Ook minister-president Mark Rutte verdedigde maatschappelijk werkers en rechters die ‘moeilijke beslissingen moeten nemen’.

De kinderen waren niet uit huis gehaald vanwege het kinderbijslagschandaal op zich, zei hij. Maar de stress en de armoede veroorzaakt door de beschuldigingen van fraude hadden het risico op verwijdering vergroot, zei hij.

Het kabinet stelt een onderzoek in naar de redenen waarom 1.675 kinderen uit huis zijn gehaald en Kamerleden hebben ook opgeroepen tot een onafhankelijke commissie om de kwestie te onderzoeken.

Maatschappelijk werkers

Experts hebben kritiek geuit op het huidige systeem dat heeft geleid tot: 37.515 kinderen worden verwijderd uit hun huizen in de eerste zes maanden van vorig jaar. Met name een rapport van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) stelt dat het verwijderen van kinderen zelden leidt tot een verbetering van hun individuele ontwikkeling.Trouw meldde op maandag.

‘Het is een kapot systeem’, zegt professor Peer van der Helm omroep NOS. ‘De jeugdzorg kampt met een enorm personeelsverloop. De afgelopen jaren zijn er zo’n tweeduizend hulpverleners vertrokken en hebben steeds minder mensen te maken met steeds complexere zaken.’

‘Maatschappelijk werkers vinden vaak dat ouders geen contact moeten hebben met hun kinderen. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wordt gepresenteerd als een feit’, zegt hij. ‘Ouders verliezen bijna altijd de zaak omdat ze het geld niet hebben om hun eigen deskundige in te huren.’

Verhuizingen

Kinderen kunnen uit huis worden gehaald omdat ze worden mishandeld of verwaarloosd of als de ouders ‘om een ​​of andere reden’ niet voor ze kunnen zorgen. Wat die ‘verschillende redenen’ zijn, is volgens de KNAW-onderzoekers echter onduidelijk.

Daarnaast specificeren hulpverleners in 40% van de zaken die voor de rechter komen niet waarom alternatieve, minder ingrijpende maatregelen dan het opvangen van een kind geen optie zouden zijn, aldus het KNAW-rapport.

Weerwind zei dat de bevindingen van de experts verontrustend zijn en heeft toegezegd op korte termijn het systeem voor maatschappelijk werk voor kinderen te hervormen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment