Minder verbouwingen van kantoren, maar vorig jaar zijn er meer dan 80.000 nieuwe woningen bijgekomen

Minder verbouwingen van kantoren, maar vorig jaar zijn er meer dan 80.000 nieuwe woningen bijgekomen

In leegstaande kantoren en andere overbodige gebouwen zijn vorig jaar minder woningen ontwikkeld, blijkt uit nieuwe cijfers van nationaal statistiekbureau CBS.

Vorig jaar zijn er 10.200 appartementen gerealiseerd in oude kantoren, scholen, kerken en verpleeghuizen, tegen ruim 12.500 in de voorgaande jaren, aldus het CBS.

De vertraging in conversies is vooral slecht nieuws voor alleenstaanden – appartementen in voormalige kantoren zijn meestal kleiner en niet geschikt voor gezinnen, aldus het CBS.

Het aantal conversies daalde het sterkst in Rotterdam en Amsterdam, maar steeg in Utrecht en Maastricht. In Rotterdam kwamen in 2019 1.905 nieuwe woningen door herbestemming van gebouwen, vorig jaar was dat nog maar 545.

Hoewel er minder verbouwingen waren, bereikte het aantal nieuwe woningen in Nederland vorig jaar 80.200 – ruim boven de doelstelling van het kabinet van 75.000, de ministerie van binnenlandse zaken zei.

Vierkante meters

In juli meldde makelaarsvereniging NVM dat vorig jaar in Nederland zo’n 420.000 vierkante meter overtollige kantoorruimte ofwel nieuw leven is ingeblazen ofwel is gesloopt.

Maar ondanks de pandemie van het coronavirus en de groeiende populariteit van thuiswerken, bleef de totale hoeveelheid leegstaande kantoorruimte in Nederland rond de 4,45 miljoen vierkante meter, aldus NVM Business.

In 2019 is 505.000 vierkante meter aan kantoren getransformeerd voor een nieuwe functie of gesloopt.

Volgens vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield staat momenteel zo’n 8% van de kantoren in Nederland leeg.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment