Minder mensen slachtoffer van criminaliteit in NL, maar online delicten stijgen licht

Minder mensen slachtoffer van criminaliteit in NL, maar online delicten stijgen licht

Aantal mensen in Nederland dat slachtoffer is van ‘klassieke’ criminaliteit blijft dalen, maar online criminaliteit stijgt Dat meldt CBS dinsdag.

In totaal zegt 17% van de 15-plussers vorig jaar het slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf, vergeleken met 21% in 2019. Van hen zei 15% dat ze het slachtoffer waren geworden van een online misdrijf, zoals phishing, hacking, cyberpesten en fraude. Dat is een stijging van twee procentpunten ten opzichte van 2019.

Het aantal diefstallen en inbraken is de afgelopen 10 jaar het sterkst gedaald: het aantal geregistreerde berovingen, woninginbraken en zakkenrollers is respectievelijk met 71%, 74% en 85% gedaald.

Ook het aantal gemelde geweldsmisdrijven daalde in dezelfde periode met 25%. Daarentegen is het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van onlinecriminaliteit sinds 2017 met 22% gestegen.

Het CBS zei dat mensen ook terughoudender zijn geworden om aangifte te doen bij de politie, waarbij de bereidheid om een ​​delict te registreren tussen 2012 en 2021 met 20% is afgenomen. Maar sinds 2019 is er geen verandering geweest, aldus het CBS.

In totaal is het aantal mensen dat zegt slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf de afgelopen 10 jaar met 43% gedaald, terwijl het aantal aangiften bij de politie sinds 2012 met 52% is gedaald, zo meldt het CBS. zei.

De geregistreerde criminaliteitscijfers komen uit politierapporten, de rest uit CBS-onderzoek onder 173.000 personen.

De daling van de misdaadcijfers wordt weerspiegeld in het hele land, het CBS zei:. Amsterdam blijft de meest misdaadgevoelige stad, met zo’n 27% van de inwoners die vorig jaar het slachtoffer waren van een misdrijf. Maar dat is minder dan bijna 43% in 2012.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment