Minder drugslabs ontmanteld omdat criminelen het roer moeten omgooien

Minder drugslabs ontmanteld omdat criminelen het roer moeten omgooien

De politie heeft in 2020 minder drugslabs opgebroken dan in voorgaande jaren, nadat ze meerdere criminele bendes had onderschept en zich richtte op de heroïne- en cocaïnehandel.

Vorig jaar ontdekte de politie 93 laboratoria waar synthetische drugs werden geproduceerd of heroïne en cocaïne werden verwerkt, laatste cijfers laten zien. In 69 van de locaties werden XTC en crystal meth geproduceerd.

De meeste laboratoria bevonden zich in Noord-Brabant, Noord-Holland, Limburg en Gelderland, maar het grootste deel van de heroïne- en cocaïneverwerkingslaboratoria – 21 in totaal – bevonden zich in Noord en Zuid-Holland.

‘In de afgelopen twee jaar hebben we toegang hebben kunnen krijgen versleutelde telefoondiensten zoals EncroChat, Sky en ANOM en schakelen een aantal criminele netwerken uit’, zegt politiedrugscommissaris Willem Woelders.

‘Deze waren verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van synthetische drugs en de verwerking van cocaïne in binnen- en buitenland.’

Woelders zegt dat de netwerken hard zijn getroffen omdat organisatoren en andere netwerkleden betrapt werden op het politieoptreden. ‘Ze zullen moeilijker te vervangen zijn,’ zei Woelders.

Woelders zei er echter niet aan te twijfelen dat anderen hun plaats zouden innemen. ‘Criminelen zijn drukbezette mensen en als de vraag er is, zullen ze die bevredigen. Ze communiceren ook via verschillende versleutelde diensten en apps, zoals Telegraph en Signal. Het is een kat-en-muisspel, maar we hebben ze door’, zei hij.

Afval en onkruid

Er werden meer partijen synthetisch drugsafval aangetroffen, waarbij de 208 gevallen een stijging van 14% vertegenwoordigden ten opzichte van het voorgaande jaar. Maar Woelders zei dat de stijging te wijten was aan het vaker storten van kleinere hoeveelheden afval.

‘We denken dat het totale volume kleiner is’, zegt hij. ‘Maar we weten dat drugsgerelateerd afval op verschillende manieren wordt afgevoerd. Het kan worden verbrand of geneutraliseerd en door de afvoer worden gespoeld.’

Ook ontmantelde de politie in 2021 minder wietplantages, maar die trend werd toegeschreven aan een tekort aan toegewijd politiepersoneel in de afgelopen jaren.

Zo’n 2.285 plantages werden buiten werking gesteld, vergeleken met 4.600 in 2017. De focus is verschoven naar de bestrijding van harddrugs, aldus Woelders, wat betekent dat er onvoldoende capaciteit is om de marihuanaplantages aan te pakken.

‘Dat is zorgwekkend, want wietplantages kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken als ze zich in privéwoningen bevinden’, zei hij. ‘En ook in de softdrugshandel worden miljarden verdiend. Het is één grote drugsmarkt en alles is met elkaar verbonden.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment