Minder dan 300 varkenshouders verpakken het via overheidsregeling

Minder dan 300 varkenshouders verpakken het via overheidsregeling

Varkens op een fabrieksboerderij.

Minder varkenshouders dan verwacht kiezen ervoor om de industrie te verlaten, waardoor de beoogde overheidsdoelstelling om de stikstofvervuiling door veehouderij te verminderen, deels teniet wordt gedaan.

Zo’n 430 varkenshouders kozen oorspronkelijk voor de compensatieregeling, maar slechts 278 gingen door met het plan om te sluiten, cijfers ministerie van landbouw tonen.

Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten zei dat het probleem van de stank die de boerderijen produceerden, waar de regeling in eerste instantie een einde aan moest maken, is opgelost door de reductie.

De vervuiling door stikstofverbindingen is echter slechts met een derde afgenomen van het oorspronkelijk berekende cijfer, een tekort dat een domino-effect kan hebben op de woningbouw en de wegenbouw.

Schouten zegt dat de overheid nu nieuwe manieren moet vinden om de stikstofvervuiling te verminderen, zodat de bouw van 75.000 woningen en de verbreding van zeven snelwegen kunnen doorgaan.

Zo’n 170 miljoen euro aan ongebruikte subsidies zal nu worden gebruikt om nieuwe stikstofreducerende maatregelen te bedenken, aldus het ministerie.

‘We hebben de minister vanaf het begin gewaarschuwd dat varkenshouders de regeling alleen als een back-upplan zouden zien’, Linda Janssen, voorzitter van koepelorganisatie varkenshouders POV tegen omroep ONS.

‘De sector werd destijds bedreigd door de Afrikaanse varkenspest en de prijzen waren laag’, zegt ze. ‘De situatie is verbeterd en het zou voor een gezond bedrijf geen goede zet zijn om nu van de regeling gebruik te maken.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment