Met office onderzoekt verband tussen recente overstromingen en klimaatverandering

Met office onderzoekt verband tussen recente overstromingen en klimaatverandering

De rivier de Maas ligt vol met overstromingsafval. Foto: Dana Bos

Het KNMI-meteorologisch bureau neemt deel aan een internationaal onderzoeksproject om te bepalen of de recente hevige regenval en overstromingen in Limburg, Duitsland, België en Luxemburg verband houden met klimaatverandering.

Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met experts van World Weather Attribution en uit de andere getroffen landen, aldus het KNMI.

Het extreme weer was het gevolg van een lagedrukgebied boven Duitsland en zorgde ervoor dat er in twee dagen twee keer zoveel regen viel in juli, aldus het KNMI.

‘Over het algemeen wordt extreme regenval extremer naarmate de aarde warmer wordt’, aldus het KNMI. ‘Lokale effecten kunnen dit versterken of juist tegenwerken, waardoor het resultaat van een specifieke samenloop van omstandigheden anders kan zijn.’

De grote hoeveelheid regen viel op grond die al verzadigd was en dat betekende dat veel rivieren en beken buiten hun oevers traden, met wijdverbreide overstromingen en schade tot gevolg. In totaal zijn tot nu toe meer dan 200 mensen overleden, de meesten in Duitsland.

Ondertussen roept de gemeente Valkenburg, de zwaarst getroffen plaats van Nederland, op tot een meer omvattend plan om het overstromingsrisico aan te pakken, samen met het waterschap en de provincie.

Streams

Er moet vooral meer aandacht komen voor kleinere vaarwegen, zoals de rivier de Geul die door Valkenburg loopt, en het moet een grensoverschrijdende inspanning zijn, zeggen ze.

‘We hadden regen en we hadden water uit de Ardennen en de Eiffel’, zegt waterschapchef Lia Roefs. ‘Limburg kennen we als het hoogste punt van Nederland, maar het is het laagste punt in het Maas-Rijngebied’, zegt ze.

Schade aan eigendommen in Valkenburg wordt geschat op ongeveer € 400 miljoen, maar de totale rekening in de regio kan oplopen tot ongeveer € 500.

Het nationale rampenfonds zei vrijdagmiddag dat er 8,5 miljoen euro is ingezameld voor mensen die getroffen zijn door de overstromingen. Dit betekent dat de 8.000 huishoudens elk een uitkering van €1.000 krijgen, aldus het fonds.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment