Meer transparantie nodig om belastingontduiking via Nederland aan te pakken

Meer transparantie nodig om belastingontduiking via Nederland aan te pakken

Nederland blijft een aantrekkelijke plek voor bedrijven en criminelen om belasting te ontwijken en contant geld te verstoppen door gebruik te maken van lege vennootschappen, ondanks inspanningen om het probleem aan te pakken, aldus een regeringscommissie maandag.

De huidige situatie schaadt zowel de reputatie van Nederland als economisch weinig, aldus de commissie en dringt er bij de regering op aan om verdere actie te ondernemen.

‘Het zal nog een paar jaar duren voordat we weten wat de invloed van eerdere veranderingen zal zijn’, zegt commissievoorzitter Bernard ter Haar. ‘Maar we zien dat Nederland een grote speler blijft en de beweging’ [of money] door Nederland is niet verminderd.’

In 2019 telde Nederland zo’n 12.400 brievenbusbedrijven, met een waarde van € 4.500 miljard, zo’n 5,5 keer het BBP.

De commissie schat dat lege vennootschappen slechts 3.000 tot 4.000 banen hebben gecreëerd en minder dan 1% van de belastinginkomsten van het land vertegenwoordigen. In plaats daarvan zijn multinationals en hun belastingadviseurs de belangrijkste begunstigden geweest, aldus de commissie.

De commissie beveelt de regering aan om maatregelen te nemen om de transparantie te vergroten, het toezicht te vergroten en om meer diepgaande financiële rapportage door de betrokken lege vennootschappen te eisen.

Met name wijzigingen in het register van uiteindelijk belanghebbenden (UBO) zullen duidelijk maken wie zich achter ondernemingen verschuilt, aldus de commissie.

Belastingminister Hans Vijlbrief zei in een reactie dat het kabinet een proactieve rol zal blijven spelen bij het verbeteren van het internationale belastingregime, maar dat het aan het volgende kabinet is om te beslissen of de aanbevelingen van de commissie in de praktijk worden gebracht.

Rangschikking

NGO Tax Justice Network zei eerder dit jaar dat Nederland een belangrijke locatie blijft voor belastingontduiking, waarbij alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda een grotere rol spelen bij het helpen van multinationale ondernemingen om minder belasting te betalen.

Met name lacunes in de Nederlandse wetgeving waardoor rente, royalty’s en dividenden naar elders konden worden overgemaakt, en de manier waarop multinationals verliezen kunnen compenseren die in een ander rechtsgebied zijn geboekt, staan ​​​​achter de hoge positie van Nederland op de lijst, aldus het rapport.

Deze zomer publiceerde het Australische belastingonderzoeksinstituut Cictar een ander rapport waaruit bleek dat taxi- en maaltijdbezorggigant Uber in 2019 $ 5,8 miljard verschoof via een 50-tal lege bedrijven in Nederland na het creëren van een enorme tax shelter.

Het ministerie van Financiën stelt echter dat het vertrekkende kabinet grote vorderingen heeft gemaakt bij het uitbannen van belastingontduiking, en wijst op nieuwe regels voor rente en royalty’s en meer veranderingen die in 2024 worden gemaakt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment