Meer Russische olie richting Nederlandse havens, één tanker is de toegang geweigerd

Meer Russische olie richting Nederlandse havens, één tanker is de toegang geweigerd

Nederlandse havenarbeiders weigerden een Russisch schip met gasolie aan te pakken dat in het weekend probeerde aan te meren in Amsterdam, maar een tweede schip mocht lossen, omroep NOS zei zondagavond.

Olietanker CB Caribic kon zijn lading aanleggen en lossen omdat vakbond FNV niet had opgeroepen tot een boycot, aldus de NOS.

‘Er komen meer schepen aan in Nederlandse havens die Russische olie vervoeren, maar zolang ze niet onder sancties vallen, kunnen we weinig doen’, zegt Asmae Hajjari van havenarbeidersvakbond FNV Havens.

De eerdere oproep om de Sunny Liger niet te lossen was een gebaar van solidariteit met de Zweedse havenarbeiders die had geweigerd ermee om te gaan, zei hij. ‘Over de hele wereld werken havenvakbonden samen’, zegt hij tegen de NOS.

De verhuizing werd gesteund door de gemeenteraad.

De Sunny Liger ligt momenteel 35 kilometer uit de Nederlandse kust voor anker en de eigenaar MSEA weigert commentaar.

Zowel de Sunny Liger als de CB Caribic haalden hun lading op in de Russische haven van Primorsk, evenals twee andere schepen, de Clear Stars en de Eikeviken, die nu op weg zijn naar Rotterdam.

De invoer van Russische olie naar Nederland is niet verboden onder de EU-sancties, maar schepen die onder Russische vlag varen, of die duidelijk gelieerd zijn aan Rusland, mogen niet aanmeren, tenzij ze voedsel, olie of gas vervoeren.

De Sunny Liger en Clear Stars varen onder de vlag van de Marshalleilanden, de Eikeviken is Noors en CB Caribic Portugees.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment