Meer regels voor plastic voor eenmalig gebruik, afhaalrestaurants moeten betalen

Meer regels voor plastic voor eenmalig gebruik, afhaalrestaurants moeten betalen

Afhaalrestaurants moeten hun klanten vanaf juli 2023 kosten in rekening brengen als ze ze wegwerpbekers en plastic containers geven, zegt junior milieuminister Vivianne Heijnen. Kamerleden dinsdag.

De nieuwe regels zijn van toepassing op ‘to go’-producten die worden verkocht op stations, in tankstations en andere verkooppunten, aldus Heijnen. Het is aan de verkoper om te beslissen hoeveel hij in rekening brengt voor de verpakking.

Vanaf 2024 moeten wegwerpbekers op kantoor worden vervangen door herbruikbare bekers en ook op festivals en in cafés en snackbars wordt het gebruik van plastic bierglazen en verpakkingen verboden.

Ziekenhuizen mogen plastic producten blijven gebruiken zolang de meeste worden gerecycled.

‘Alleen al in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselpakketten weg, nadat we ze maar één keer hebben gebruikt’, zei Heijnen in haar briefing. ‘We moeten toekomstige generaties niet opzadelen met het probleem en moeten overstappen van disposables naar herbruikbare.’

Ook komen er in 2023 nieuwe regels die de rekening voor het opruimen van plastic zwerfafval doorberekenen aan de producenten. De maatregel is gericht op producenten van plastic bekers, voedselverpakkingen, tassen, sigarettenpeuken, ballonnen en vochtige doekjes, aldus Heijnen.

Het ingezamelde geld gaat naar de lokale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van zwerfvuil.

De nieuwe maatregelen vloeien voort uit EU-brede regels voor kunststoffen voor eenmalig gebruik.

Sinds de invoering van de heffing op plastic tassen in 2017 is het aantal gevonden tassen in het reguliere zwerfvuil met 70% gedaald.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment