Meer mensen stemmen op een vrouw, waardoor het totaal aantal vrouwelijke raadsleden met 456 . stijgt

Meer mensen stemmen op een vrouw, waardoor het totaal aantal vrouwelijke raadsleden met 456 . stijgt

Zeker 459 vrouwen die bij de recente gemeenteraadsverkiezingen op een ‘onverkiesbare’ plaats op de kandidatenlijst van hun partij stonden, hebben toch een zetel gewonnen, meldt campagnegroep Stem op een Vrouw maandag.

In 90% van de gevallen wonnen ze hun zetel ten koste van een man die hoger op de lijst had gestaan.

Stem op een Vrouw wil kiezers stimuleren om gebruik te maken van het voorkeurstemsysteem, zodat meer vrouwen zetels winnen.

In totaal is nu 35% van de raadsleden in de 433 gemeenten waar de verkiezingen plaatsvonden vrouw – vergeleken met 30% vóór de stemming – en dit loopt op tot 41% in de 70 grootste gemeenten.

‘Steeds meer mensen stemmen op vrouwen die lager op de lijst stonden, en daar profiteren zowel vrouwelijke kandidaten als kiezers van’, zegt campagnegroepvoorzitter Devika Partiman.

Hoewel linkse kiezers eerder op een vrouw stemmen, wordt de verandering weerspiegeld in het hele politieke spectrum. De ChristenUnie heeft 14 extra vrouwelijke raadsleden, Groenlinks 76 en de rechts-conservatieve VVD 37.

Hoewel mannen in meer dan 300 gemeenten in de overgrote meerderheid blijven, ‘hangt er verandering in de lucht’, zei Partiman.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment