Meer mensen hebben zich een jaar aangemeld als orgaandonor in nieuw registratiesysteem

Meer mensen hebben zich een jaar aangemeld als orgaandonor in nieuw registratiesysteem

Een jaar na de invoering van het ‘opt out’ orgaandonorregistratiesysteem zijn er meer potentiële donoren geregistreerd, maar het aantal orgaantransplantaties is niet toegenomen, meldt de omroep ONS rapporten.

De belangrijkste factor was de coronaviruscrisis, die potentiële donoren binnenshuis hield en beschermde tegen potentieel dodelijke ongevallen, vertelde Farid Abdo, voorzitter van de donorcommissie van de Nederlandse intensive care-vereniging, aan de omroep.

De Nederlandse transplantatievereniging NTS zei dat het goede nieuws is dat veel meer mensen dan verwacht, 76% in plaats van 60%, zich nu hebben aangemeld. Ongeveer 34% zei dat ze zouden doneren, terwijl 31% een weigering registreerde om hun organen te doneren.

Ruim drie miljoen mensen hebben helemaal geen voorkeur geregistreerd en staan ​​volgens de nieuwe regels nu ook geregistreerd als donor.

Wachtlijsten blijven lang, maar dat heeft niets te maken met het donorregistratiesysteem, zegt Abdo.

‘Er zijn veel factoren die dat beïnvloeden, bijvoorbeeld mensen die een nier weggeven aan een familielid’, zei hij. ‘Dat is iets wat in Nederland veel gebeurt, maar dat tijdens de pandemie niet door kon gaan.’

Het effect van de donorregistratiewet op het aantal orgaandonaties zal pas over een aantal jaren duidelijk worden, aldus de NTS.

‘Iedereen moet wennen aan het nieuwe systeem. Het helemaal niet registreren van een voorkeur wordt nu beschouwd als een teken voor artsen om door te gaan met een transplantatie en familieleden moeten dat begrijpen. Artsen zullen dat gesprek met hen moeten voeren en daarvoor hebben ze een opleiding nodig. Het zal tijd kosten’, zei Abdo.

Onder de mensen die zich helemaal niet hebben geregistreerd zijn veel jongeren en immigranten die het systeem niet kennen.

Vanaf 2024 krijgen alle nieuwkomers en 18-jarigen maandelijks een brief waarin staat hoe het systeem werkt.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment