Meer jongeren pleegden zelfmoord in lockdown-maanden: Cans

Meer jongeren pleegden zelfmoord in lockdown-maanden: Cans

Het aantal zelfmoorden onder Nederlanders tot 30 jaar nam vorig jaar fors toe, vooral tijdens de lockdown-maanden januari, februari en december.

Uit cijfers van een nieuwe instantie, de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie, blijkt dat vorig jaar gemiddeld meer dan 20 jongvolwassenen zich maandelijks van het leven beroofden. Wachtwoord. Maar in januari, februari en december waren de totalen elke maand meer dan 30.

Volgens een CANS-uitsplitsing die aan DutchNews.nl is verstrekt, werden zelfmoorden onder mensen tot 30 jaar in deze drie maanden statistisch als ‘zorgwekkend’ geclassificeerd, vergeleken met de baseline van de tussen 2013 en 2019 gemeten cijfers.

Genske Gilissen, voorzitter van Cans en hoofdonderzoeker bij de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie, die werd gevraagd de cijfers op te stellen, zei dat de statistieken ‘treurig en zorgwekkend’ waren en een indicatie waren van nog groter maatschappelijk lijden.

Voor sommige mensen hadden de harde lockdowns, waaronder een avondklok, de laatste druppel kunnen zijn, zei hij. ‘Er is zelden één oorzaak en vaak hebben mensen te maken met meerdere factoren die op elkaar zijn gestapeld’, zegt hij tegen het Parool. ‘Maar de strenge coronaregels in januari, februari en december hadden zeker een rol kunnen spelen. Normaal gesproken is het aantal zelfmoorden per maand relatief constant, al zien we vaak een piek in januari. Maar in die maanden waren de aantallen beduidend hoger dan in dezelfde maanden in de jaren ervoor.’

Hij voegde eraan toe dat jonge volwassenen bijzonder kwetsbaar kunnen zijn als ze geen sociaal contact hebben. ‘Sociaal contact met leeftijdsgenoten, uitgaan, de wereld ontdekken zijn zo belangrijk voor jongeren’, zou hij hebben toegevoegd. ‘Als dat allemaal niet of nauwelijks mogelijk is, kan dat leiden tot eenzaamheid en depressieve gedachten.’

Problemen

Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse psychiatersvereniging NVvP, heeft herhaaldelijk getekend aandacht voor de schade die jongeren en adolescenten oplopen als het onderwijs wordt stopgezet, vertelde het Parool dat terwijl volwassenen mentaal kunnen herstellen van de gevolgen van lockdown, het moeilijker is voor jongeren in een belangrijke fase van hun ontwikkeling.

‘Tijdens de eerste lockdown meldden ze twee keer zoveel psychische klachten als voorheen’, zou hij gezegd hebben. ‘Een paar maanden later was het nog anderhalf keer zo hoog, terwijl je bij oudere groepen de klachten weer naar een normaal niveau zag terugkeren. Als jongeren met meer problemen de volgende lockdown ingaan, stapelen ze zich allemaal op.’

Hoewel cijfers afgelopen augustus suggereerde dat er geen algemene toename was van het aantal zelfmoorden tot juli, kijkt de nieuwe uitsplitsing per maand naar verschillende groepen sinds de pandemie begon in maart 2020. Als een percentage hoger is dan 95% van de andere maanden van 2013 tot 2019, is het rood licht, en dit is het geval voor jongeren in de lockdown-periodes.

‘Heroverwegen’

In de totale populatie waren er relatief meer zelfmoorden dan in de voorgaande jaren in juni 2021 – oranje verlicht – en in enkele andere maanden op ‘gele’ bezorgdheidsniveaus.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei de toename van het aantal zelfmoorden bij jongeren had deels te maken met de sluiting van onderwijsinstellingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en noemde het ‘echt verschrikkelijk’.

Het hoofd van Cans deed een oproep aan de regering om de huidige lockdown-regels te heroverwegen, met de mentale gevolgen voor jongeren in het achterhoofd.

Iedereen die kampt met suïcidale gedachten kan anoniem praten of chatten met de hulplijn 113.nl of bel 113 of het gratis nummer 0800-0113

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment