Meer jihadistische bruiden repatriëren niet uitgesloten, zeggen ministers

Meer jihadistische bruiden repatriëren niet uitgesloten, zeggen ministers

Nederland zal er geen gewoonte van maken om zijn onderdanen terug te brengen die zich bij IS hebben aangesloten en nu in Syrische kampen zitten, maar kan niet uitsluiten dat meer vrouwen worden gerepatrieerd, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus donderdag tegen parlementsleden.

‘We bekijken het per geval’, zei Grapperhaus vorige maand tijdens een debat over de geheime operatie om Goudse vrouw terug te halen. Ilham B en drie kinderen. Ze werd gerepatrieerd omdat het risico bestond dat ze niet vervolgd zou worden als ze in Syrië was achtergebleven. B had het recht geëist om persoonlijk voor de rechtbank te verschijnen.

Minstens acht andere vrouwen zich in een vergelijkbare situatie bevinden en willen terugkeren.

Grapperhaus zei dat de situatie van B zeer specifiek was en dat de rechtbanken soortgelijke uitspraken zouden kunnen doen in andere soortgelijke gevallen.

Een meerderheid van de Kamerleden steunde het besluit om B terug te brengen, hoewel verschillende partijen, waaronder de regerende VVD en CDA, zeggen dat Nederlandse jihadisten in de regio moeten worden berecht.

Volgens de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD bevinden zich in Syrië en Irak zo’n 120 Nederlandse volwassenen en 210 kinderen met in ieder geval één Nederlandse ouder.

PVV

Tijdens het debat beschuldigde Gidi Markuszower van de anti-islam-PVV minister van Handel Sigrid Kaag ervan ‘zich graag te omringen met terroristen’.

Maar Martin Bosma, een PVV-Kamerlid en plaatsvervangend voorzitter van de Tweede Kamer, weigerde in te grijpen en zei dat hij alleen actie zou ondernemen om te stoppen met vloeken. GroenLinks-Kamerleden verlieten vervolgens uit protest de Tweede Kamer.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment