Meer details komen naar voren over gezichtsmaskerschandaal, minister was erbij betrokken

Meer details komen naar voren over gezichtsmaskerschandaal, minister was erbij betrokken

Er zijn meer details naar voren gekomen over een controversiële overeenkomst van de regering om aan het begin van de coronaviruspandemie 100 miljoen euro uit te geven aan gezichtsmaskers en waardoor drie jonge ondernemers miljonair werden.

De Volkskrant meldt woensdag dat toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wel een rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van de deal, ook al vielen mondkapjes en beschermende kleding niet onder zijn bevoegdheid.

De krant gebruikte de vrijheid van informatiewetgeving om toegang te krijgen tot tekst- en Whatsapp-berichten rond de deal waaruit blijkt dat De Jonge hoge ambtenaren van het ministerie heeft gevraagd contact op te nemen met Sywert van Lienden, een voormalige Amsterdamse raadsfunctionaris en CDA-activist, die het gezicht van de campagne was.

‘Je kunt die Sywert beter van binnen laten uitplassen dan van buiten naar binnen pissen’, zei De Jonge in een bericht aan zijn oudste assistent. De Jonge doelde op zeer kritische social media berichten van Van Lienden over de maskeraankoopstrategie van de overheid.

De druk van de minister leidde in het paasweekend tot een stortvloed aan telefoontjes en uiteindelijk tot een deal van 100 miljoen euro.

Naamloze vennootschap

Ondertussen onderzoekswebsite Volg het gelddat later deze week een boek over het schandaal uitgeeft, meldt dat Van Lienden en zijn twee collega’s al waren begonnen met het opzetten van een naamloze vennootschap om de transactie uit te voeren voordat er een deal was gesloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Van Lienden hield publiekelijk vol dat de mondkapjes via een stichting zonder winstoogmerk werden geregeld, maar dat bleek later niet waar te zijn. Later beweerde hij dat de naamloze vennootschap was opgericht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Maar volgens FTM gaf Bernd Damme, de partner van Van Lienden, de opdracht om op 9 april te beginnen met de oprichting van de naamloze vennootschap voordat er een voorstel naar het ministerie van Volksgezondheid was gestuurd en voordat er gedetailleerde besprekingen over het plan hadden plaatsgevonden.

Het openbaar ministerie is momenteel de deal aan het onderzoeken naar aanleiding van een formele klacht van uitzendbureau Randstad, dat een aantal arbeidskrachten gratis ter beschikking stelde aan wat het dacht dat het een non-profit onderneming was.

De overheidsopdracht van € 100 miljoen gesaldeerd Van Lienden €9m en de anderen elk € 5 miljoen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment