Meer capaciteit nodig om golf milieucriminaliteit aan te pakken: rapport

Meer capaciteit nodig om golf milieucriminaliteit aan te pakken: rapport

Volgens een nieuw rapport is er meer capaciteit nodig om de impact aan te pakken van een breed scala aan milieucriminaliteit die van invloed is op de gezondheid van mens en dier en waarvoor belastingbetalers moeten betalen voor opruimacties.

Het rapport, opgesteld door politie, OM en rijksinspecteurs, noemt negen soorten milieucriminaliteit die Nederland bedreigen, variërend van het dumpen van chemicaliën tot illegaal vuurwerk.

Mestfraude, handel in illegale bestrijdingsmiddelen en bodemverontreiniging ‘vormen een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van onze bodem en water, en daarmee onze gezondheid’, aldus het rapport.

Gevaarlijke stoffen zoals asbest, lood en chemische lekken vormen ook een risico voor de lichamelijke gezondheid. En tegelijkertijd houdt ‘de vraag naar exclusief eten, luxeproducten en woondecoraties de wildlifecriminaliteit op wereldschaal levend’.

Maar ondanks verschillende wake-up calls, laat de aanpak van de milieucriminaliteit veel te wensen over, aldus het rapport.

‘Onderzoeken zijn versnipperd, opvolging is halfslachtig en de beschikbare sancties zijn geen afschrikmiddel. Daarnaast is er onvoldoende capaciteit en duren zaken veel te lang. Daardoor is er grote, maar vermijdbare milieuschade.’

Mest

Fraude op basis van de afvoer van mest uit de Nederlandse zwaar intensieve veehouderij is al jaren een groot probleem.

In juni bijv. de NRC rapporteerde dat een analyse van meer dan 300 strafrechtelijke onderzoeken naar fraude met de verwijdering van mest heeft aangetoond dat boeren grotendeels wegkomen met de praktijk.

Volgens het rapport, dat is gebaseerd op 15 jaar rechtszaken, is in totaal 185 miljoen kilo mest verdwenen in 21 van de onderzochte zaken. Hierdoor konden boeren tientallen miljoenen euro’s besparen, berekenden onderzoekers.

De Nederlandse zware industrie is een andere sector waar vervuilingsschandalen de volksgezondheid hebben getroffen. In april bijvoorbeeld, de Volkskrant meldde dat het in IJmuiden gevestigde Tata Steel zonder de benodigde vergunningen kwik in het riool had geloosd.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment