Meer bewijs van stijgende inflatie, aangezien CBS het tarief voor maart op 9,7% schat

Meer bewijs van stijgende inflatie, aangezien CBS het tarief voor maart op 9,7% schat

De inflatie in Nederland is gestegen tot 9,7% wanneer berekend volgens Nederlandse methoden, 2,2 procentpunten hieronder het geharmoniseerde Europese cijfer.

Het huidige percentage is het hoogste sinds april 1976, zei het nationale statistiekbureau CBS donderdag. Energie werd 157% duurder, terwijl voedsel 6,2% duurder werd.

Ook de renovatie van woningen, meubels en vloerbedekking waren jaar op jaar 10% duurder.

De Europese methode, waarbij de kosten van huurwoningen worden uitgesloten, maakt het mogelijk om de inflatie te vergelijken binnen de eurozone, waar Nederland nu een van de hoogste tarieven heeft.

Loonstijgingen hebben kon het tempo niet bijhouden met de stijging van de prijzen, die in de eerste drie maanden van het jaar met gemiddeld 2,4% stegen, aldus het CBS. Over het eerste kwartaal als geheel bedroeg de inflatie 7,4%.

Volgens het Financieele Dagblad is de kloof tussen prijs- en loonstijging sinds 1973 niet zo groot geweest.

De regering is overeengekomen pakket maatregelen om de impact van stijgende energieprijzen, met name voor de armste huishoudens, te verminderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment