Meer bewijs dat huizenprijsstijgingen vertragen na piek in januari

Meer bewijs dat huizenprijsstijgingen vertragen na piek in januari

Er zijn meer aanwijzingen dat de stijging van de huizenprijzen vertraagt: de stijging die in maart werd opgetekend, is voor de tweede maand op rij gedaald.

De huizenprijzen voor bestaande gebouwen stegen in maart met 19,5% op jaarbasis, vergeleken met 20,2% in februari en 21% in januari, toen ze een hoogtepunt bereikten.

De cijfers zijn gebaseerd op afgeronde transacties die zijn geregistreerd in het Kadaster en informatie van het CBS.

De huizenprijzen bereikten een dieptepunt in juni 2013, op het hoogtepunt van de financiële crisis, en stijgen sindsdien gestaag. Ze zijn nu 94% hoger dan negen jaar geleden.

Tegelijkertijd blijft het totale aantal transacties dalen en was het in maart 37% lager dan een jaar geleden, aldus het CBS. In het eerste kwartaal als geheel wisselden bijna 44.000 panden van eigenaar, 34% minder dan in dezelfde periode in 2021.

Verkoelende bries

Eerder deze maand makelaarsvereniging NVM zei dat de huizenprijzen in Nederland in de eerste drie maanden van dit jaar zelfs met 2,1% zijn gedaald in vergelijking met het laatste kwartaal van 2021.

Sterker nog, de leden hadden iets meer woningen op de markt: 17.000 eind maart, 10% meer dan eind 2021.

De jaarlijkse prijsstijging bedraagt ​​nu gemiddeld iets minder dan 14%, vergeleken met ruim 20% in het grootste deel van 2021 – en dat zou kunnen betekenen dat er een ‘verkoelend briesje waait over de oververhitte markt’, aldus NVM-directeur Onno Hoes.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment