Meer arrestaties in derde nacht van ellende in steden in heel Nederland

Meer arrestaties in derde nacht van ellende in steden in heel Nederland

De politie heeft zondagavond in ieder geval 28 aanhoudingen verricht, in de derde nacht van onrust in dorpen en steden in heel Nederland.

In Enschede en Groningen hebben jongerenbendes vuurwerk afgestoken, etalages ingegooid en fietsen vernield en zijn er meerdere arrestaties geweest. In Roosendaal stichtten razende jongeren meerdere branden, waaronder een in de buurt van een basisschool.

In Tilburg, waar geen arrestaties hebben plaatsgevonden, hebben groepen jongeren vuurwerk afgestoken en afvalbakken in brand gestoken, meldt de NOS. Ook in Stein en Roermond waren er weer problemen, waar zeker vijf aanhoudingen zijn verricht voor drugsdelicten.

Eerder op de dag waren er opnieuw problemen in Rotterdam, en werden 24 mensen gearresteerd na problemen buiten voetbalstadion de Kuip. Ook in Leeuwarden werd buiten het Cambuur-stadion vuurwerk afgestoken en werd de ME ingeschakeld.

Supporters zijn verbannen uit live wedstrijden vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

avondklok rellen

De NRC zei in zijn analyse: van het probleem dat de situatie erg lijkt op die in februari, toen de avondklok werd ingevoerd.

‘De eerste nacht was er te weinig politie aanwezig omdat ze de omvang van de menigte niet hadden voorspeld – resultaat, ernstig geweld’, aldus de krant. ‘Op de tweede avond kopieergedrag in andere steden en dorpen, maar minder geweld omdat er meer politie ter plaatse was.’

Marnix Eysink Smeets, deskundige op het gebied van openbare veiligheid, zei tegen NRC dat de problemen te wijten zijn aan een combinatie van factoren: woede over de mogelijke introductie van 2G, het verbod op voetbalsupporters en vrijdag de aankondiging dat er een verbod op nieuwjaarsvuurwerk komt.

‘Dat is een gevoelig punt in de wijken waar de herrieschoppers vandaan komen’, zegt hij.

hooligans

Desalniettemin, aldus de krant, is het belangrijk om niet alle problemen te wijten aan de protesten tegen het coronavirus. In Rotterdam, waar vrijdagavond 49 mensen werden gearresteerd, bestonden de onruststokers uit vechtpartijen en jongeren met capuchons met bromfietsen, die achter de avondklokrellen.

Criminoloog Marijke Drogt vertelde de krant dat de rellen een ‘carnaval van de misdaad’ waren, uitgevoerd door mensen die er gewoon van genieten. Vechten met de oproerpolitie is de avondvlucht, vertelde ze de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment