Medische fouten vaak een probleem met communicatie, blijkt uit patiëntenonderzoek

Medische fouten vaak een probleem met communicatie, blijkt uit patiëntenonderzoek

Een arts die de pols van een patiënt controleert op een infuus

Uit een onderzoek van de Nederlandse patiëntenvereniging Patiëntenfederatie blijkt dat een op de vijf voornamelijk ouderen die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezochten, een fout of een bijna-fout maakte.

Vooral verkeerde diagnoses en fouten bij het voorschrijven van medicijnen kwamen veel voor, aldus de patiëntenrechtengroep.

In totaal namen 7.800 mensen deel aan het onderzoek en zij waren gemiddeld 67 jaar oud. Slechts 21% was jonger dan 60 jaar en de helft van de deelnemers had een hbo- of universitaire opleiding.

Zo’n 8% van de deelnemers zei dat er bijna iets mis ging, terwijl 13% een of andere vorm van fout maakte. Een vijfde van degenen die een medische fout meemaakten, gaf aan achteraf problemen te hebben gehad met een lichamelijk letsel.

De fouten waren grotendeels te wijten aan communicatieproblemen tussen zowel zorgprofessionals als zorgverlener en patiënt, aldus de Patiëntenfederatie.

‘Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze in het ziekenhuis in goede handen zijn’, zegt directeur Diandra Veldman. ‘Daarom is het goed om te weten welke fouten er worden gemaakt.’

In het bijzonder zeiden de deelnemers aan het onderzoek dat zorgverleners het moeten melden als er iets misgaat. ‘Het gaat erom te leren van fouten’, zei Veldman. ‘Alleen zo kunnen we de ziekenhuiszorg verbeteren, die over het algemeen goed is.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment