Massaontslagen volgden nieuwe regels op tijdelijke contracten

Massaontslagen volgden nieuwe regels op tijdelijke contracten

Minstens 77.000 mensen met flexibele arbeidscontracten hebben hun baan verloren sinds het parlement in mei 2019 nieuwe wetgeving steunde die de afhankelijkheid van tijdelijke contracten moet verminderen. ABN Amro-onderzoek.

Sommigen werden vervangen door freelancers, en vrouwen, jongeren en laaggeschoolden zijn het hardst getroffen, blijkt uit het onderzoek.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is in januari 2020 in werking getreden en moest het voor werkgevers aantrekkelijker maken om vast personeel in dienst te nemen.

De WAB maakte het voor werkgevers zo’n 5% duurder om tijdelijke contracten te gebruiken en verlaagde de WW-premies voor vast personeel. Het maakte het ook duurder om uitzendkrachten te ontslaan.

Maar in plaats daarvan gebruikten werkgevers de aanloopperiode voordat de wet van kracht werd om uitzendkrachten te dumpen en sommigen van hen te vervangen door zelfstandigen.

Vooral sectoren als kinderopvang, horeca en thuisverpleging, waar de kosten cruciaal zijn, zijn zwaar getroffen, onderzoekt Kamalika Patra vertelde de Telegraaf. ‘Een stijging van de kosten, zoals het duurder maken van tijdelijke contracten, is moeilijk te dekken in sectoren waar de marges klein zijn’, zegt ze. ‘Dus dan word je ontslagen.’

Vooral bedrijven die flexibele contracten gebruikten om tijdelijke tekorten aan arbeidskrachten op te vullen, zijn in plaats daarvan freelancers gaan gebruiken, zei Patra.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment