Maatregelen Rusland zullen pijn doen, maar dat is een prijs die we moeten betalen, zegt Rutte

Maatregelen Rusland zullen pijn doen, maar dat is een prijs die we moeten betalen, zegt Rutte

Nederland is bereid meer te doen om Rusland onder druk te zetten vanwege zijn invasie in Oekraïne, zei premier Mark Rutte maandag in een parlementaire verklaring.

Dit is geen tijd voor verdeeldheid, maar voor een samenhangende nationale en internationale aanpak van de agressie, zei Rutte. ‘Poetin heeft er alles aan gedaan om onenigheid te zaaien, maar hij heeft het tegenovergestelde bereikt’, zei Rutte. ‘Alle democratische landen zijn verenigd in hun reactie.’

De maatregelen die worden genomen zullen gevolgen hebben voor de wereldeconomie, voor Nederlandse bedrijven die exporteren naar Oekraïne en Rusland en voor ons allemaal nu de energieprijzen waarschijnlijk nog verder stijgen, aldus Rutte.

‘Als dat de prijs is van veiligheid, dan moeten we bereid zijn die te betalen’, zei hij. ‘En het kabinet zal er alles aan doen om de economische impact te verminderen.’

‘Eén ding is duidelijk. Onze veiligheid is ons meest waardevolle bezit en de basis voor onze vrije en democratische samenleving en die moeten we beschermen en verdedigen’, aldus Rutte.

Daarnaast zullen enkele Oekraïners naar Nederland komen om te ontsnappen aan de Russische dreiging ‘en ik ben ervan overtuigd dat Nederland solidair met hen zal zijn’, zei hij, verwijzend naar de demonstraties van zondag in Amsterdam en andere steden.

Nederland, zei hij, zou binnen Europa werken om ervoor te zorgen dat iedereen die de gevechten ontvlucht en een veilige plek zoekt, wordt geholpen.

Verdediging

D66-leider Sjoerd Sjoerdsma zei tijdens het debat dat zijn partij bereid is alles in overweging te nemen, waaronder verhoging van het budget van het ministerie van Defensie. ‘Op het gebied van defensie, gas of EU-samenwerking hebben we doorbraken nodig. Er zijn geen taboes’, zegt Sjoerdsma.

Nederland heeft ingestemd met het sturen van 40 Panzerfaust 3 antitankwapens en 400 raketten naar Oekraïne bovenop de 200 Stinger luchtverdedigingssystemen en andere apparatuur die al is overeengekomen.

Ook bekijkt Nederland samen met Duitsland, minister van Defensie, de mogelijkheid om zowel Patriot-wapensystemen als troepen bij te dragen aan de nieuwe NAVO-battle group in Slowakije. Kasja Ollongren vertelde parlementsleden op zaterdag.

Het doel is om de collectieve afschrikkings- en verdedigingsfunctie van de NAVO op de oostelijke flank van de regio verder te versterken en de NAVO-bondgenoten in de regio gerust te stellen, zei Ollongren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment