Maas blijft stijgen, dodental stijgt in Duitsland, België

Maas blijft stijgen, dodental stijgt in Duitsland, België

Kaart met de overstroomde gebieden. Bron: ANP Infographics

Het waterpeil in de Maas in Limburg komt donderdagavond vijf meter hoger dan normaal, nadat stortregens plotselinge overstromingen naar de regio brachten.

Het niveau is veruit het hoogste dat ooit in de afgelopen honderd jaar in de zomer is bereikt en zal waarschijnlijk de winterrecords van 1993 en 1995, toen er massale evacuaties waren, breken, aldus een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur.

Er wordt nu gedacht dat er minstens 19 mensen zijn geweest vermoord in Duitsland en België nadat plotselinge overstromingen door dorpsstraten trokken en huizen verwoestten.

In Nederland is de stad Valkenburg bij Maastricht het ergst getroffen. Daar is een brug weggespoeld en zijn twee verpleeghuizen, hotels en een camping ontruimd. Tot nu toe zijn er geen berichten over doden of gewonden.

Het leger is opgeroepen om de hulpverlening te helpen nadat er in korte tijd meer dan 10 centimeter regen was gevallen.

Ook zes strandwachten uit Den Haag zijn naar de regio afgereisd om te helpen bij de evacuatie.

‘Er stroomt een rivier door Valkenburg die er niet hoort te zijn’, zegt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg tegen NPO-radio.

Vanwege het overstromingsgevaar is donderdagochtend een stuk van de snelweg A2 in beide richtingen afgesloten.

Mensen worden ook opgeroepen om in hun huizen te blijven totdat het water door de stroming is gezakt. ‘Je kunt weggesleept worden’, zegt Maarten de Kever van de lokale veiligheidsraad tegen NPO-journaal.

Het KNMI-weerbureau heeft zijn code rood weerswaarschuwing voor delen van Limburg ingetrokken vanwege uitzonderlijk zware regenbuien, maar waarschuwt dat er meer regen op komst is.

Een code geel weerswaarschuwing voor meer zware regen is nu van kracht voor het hele land, met uitzondering van de drie westelijke provincies.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment