Lokale verkiezingen: ongeveer de helft van de partijen heeft informatie in het Engels

Lokale verkiezingen: ongeveer de helft van de partijen heeft informatie in het Engels

Ongeveer de helft van de politieke partijen die deelnemen aan de lokale verkiezingen van volgende week, biedt informatie over hun programma’s in het Engels aan, blijkt uit onderzoek van Dutch News in 10 steden met een grote internationale bevolking.

GroenLinks heeft als enige partij Engelstalige informatie beschikbaar in alle 10 steden. ‘Maar voor ons was het een bewuste keuze om de vertalingen van ons manifest prioriteit te geven’, zegt woordvoerster Lotte Jeursen. ‘Een van onze speerpunten is een inclusieve samenleving, dus we proberen ons programma zo toegankelijk mogelijk te maken.’

Geen enkele partij in een van de 10 steden zei principiële bezwaren te hebben tegen het verstrekken van Engelse informatie. Maar voor de meesten stond de anderstalige kiezer niet zo hoog op hun agenda.

De vragen van Dutch News leken echter een wake-up call te zijn voor verschillende partijen die naar aanleiding van vragen iets online wilden zetten. Andere partijen zeiden dat ze graag Engelse informatie beschikbaar zouden hebben, maar ze hadden simpelweg niet de tijd of mensen om dat op tijd voor de verkiezingen te doen.

Anderen kwamen met andere oplossingen. Zo had de pro animal Partij voor de Dieren een Engelse vertaling van haar verkiezingsprogramma op haar landelijke website en alle vestigingen daarop gelinkt op hun respectievelijke lokale websites. Andere partijen, vooral lokale, gebruiken plug-ins voor automatische vertalingen voor hun websites.

Wel zagen we enige correlatie tussen politieke oriëntatie en het beschikbaar hebben van Engelse informatie. Alle extreemrechtse partijen, zoals de PVV en Forum voor Democratie hadden alleen Nederlandse informatie. Partijen met meer specifieke kiezers, zoals het op ouderen gerichte 50PLUS en islamitisch georiënteerde DENK, boden ook geen Engelse vertalingen van hun manifesten aan.

Daarnaast hadden weinigen van de lokale socialistische (SP) en rechtse liberale (VVD) partijen Engelse informatie. Geen van beide partijen was bereikbaar voor commentaar, dus het is onduidelijk waarom deze partijen zo laag scoorden.

D66 had Engelse informatie in zeven steden, terwijl de christelijke partijen CDA en ChristenUnie goed scoren, met zeven en zes van hun lokale partijen die vertalingen aanbieden. De ultrareligieuze Jezus Leeft ging verder. De website had handig een automatische vertaalfunctie voor elke taal die Google kent.

Raadsinformatie

Op grond van EU-richtlijnen moeten nationale autoriteiten informeren EU-burgers hoe ze hun stemrecht kunnen uitoefenen. De meeste vertrouwen echter op ‘passieve informatie’, zoals het vermelden van stemprocedures op hun websites.

Op gemeentelijk niveau boden al onze focussteden iets in het Engels aan, al verschilde de aanpak van stad tot stad. De meeste gemeentewebsites hadden een Engelstalige pagina met wat informatie over de verkiezingen. Leiden deed dat niet, maar een woordvoerder zegt er bewust voor gekozen te hebben om derden, zoals het Leidse expatcentrum, de verkiezingen te laten promoten bij internationale inwoners.

Al met al lijkt er een toename te zijn in de hoeveelheid beschikbare Engelse informatie in vergelijking met eerdere gemeenteraadsverkiezingen. De Groningse gemeentewoordvoerder Hans Coenraads zegt dat dit een duidelijke wens is van de partijen zelf. ‘Als we zien dat het aantal internationals toeneemt, vinden we het belangrijk om ook hen erbij te betrekken.’

In Groningen leidde dit tot een officiële vertaling van de stemwijzer Stemwijzer. Met Stemwijzer en andere vergelijkbare tools kunnen gebruikers stellingen beantwoorden om een ​​indicatie te geven met welke partijen zij het het meest eens zijn.

ProDemos, de maker van de tool Stemwijzer, zegt niet actief vertalingen aan te bieden, maar als gemeenten erom vragen, doen ze het wel. Dit jaar deden slechts vier van onze focussteden dat, dus daar valt nog wat te winnen.

U vindt links naar alle Engelse en andere taalmanifesten op de passende stadspagina in onze speciale verkiezingsrubriek.

Stad Feesten met Engelse informatie Totaal aantal partijen Percentage
Maastricht 12 21 57%
Eindhoven 8 17 47%
Delft 6 13 46%
Amsterdam 12 27 44%
Groningen 7 16 44%
Utrecht 8 19 42%
Amstelveen 5 12 42%
Rotterdam 7 20 35%
Den Haag 7 20 35%
Leiden 4 13 31%

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment