Lokale belastingen stijgen met 4% terwijl de vastgoedprijzen blijven stijgen

Lokale belastingen stijgen met 4% terwijl de vastgoedprijzen blijven stijgen

Volgens berekeningen van het CBS zullen de lokale belastingen dit jaar met gemiddeld 4,4% stijgen.

De belastingverhoging is deels te danken aan stijgende huizenprijzen – de ozb-belasting die alle huiseigenaren moeten betalen is gebaseerd op de waarde van onroerend goed – maar is minder dan de stijging van 5,8% in 2021.

Afvalwaterdiensten zullen gemiddeld 2,9% meer kosten, terwijl de kosten voor het ophalen en verwijderen van afval met 4% stijgen.

Er zijn echter grote regionale verschillen. In Leiden bijvoorbeeld stijgt de ozb-heffing met 5%, maar de afvalwaterverwerking kost 27% meer en de vuilnisophaaldienst stijgt met 12%.

Met name de gemiddelde stijging van de afvalwaterverwerkingskosten is de hoogste sinds 2013, aldus het CBS. Deze heffingen moeten volgens de wet kosten dekken, maar mogen geen winst opleveren voor de gemeentekas.

Ook de gemeenten verwachten dit jaar, na twee jaar van daling, meer inkomsten uit toeristenbelasting te genereren. Amsterdam is klaar om het meeste te verdienen, zo’n 135 miljoen euro, aan toeristenbelasting, aldus het CBS.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment