Lidl en Aldi meer bewust van mensenrechten van leveranciers in ontwikkelingslanden: rapport

Lidl en Aldi meer bewust van mensenrechten van leveranciers in ontwikkelingslanden: rapport

Scherp geprijsde supermarkten Lidl en Aldi verbeteren hun record op het gebied van mensenrechten, maar PLUS blijft achter, zegt Oxfam Novib.

Oxfam Novib is geweest het publiceren van jaarlijkse beoordelingen van het mensenrechtenrecord van de vijf grootste ketens van Nederland sinds 2018.

Aldi en Lidl hebben grote stappen gezet in het erkennen van de rechten van arbeiders, kleine boeren en vrouwen in ontwikkelingslanden die bijdragen aan de toeleveringsketen.

Oxfam Novid-mensenrechtenexpert Charlotte Vollaard: ‘Nu zullen ze moeten laten zien dat hun beleid en praktijk echt tot verbeteringen leiden.’

Lidl en Aldi scoren gemiddeld respectievelijk 59% en 49% op beleid en transparantie over mensenrechten, met Jumbo en Albert Heijn op de derde en vierde plaats met 35% en 28%. Op de vijfde plaats volgt PLUS met 14%.

Hoewel de supermarkten zijn verbeterd, kan niemand aantonen dat de mensen die ons voedsel produceren een duurzaam inkomen kunnen verdienen en niet worden uitgebuit, zei Vollaard.

‘Albert Heijn en Jumbo moeten echt aan de bak en wat PLUS betreft, het zal echt moeite moeten doen om de rest in te halen’, zei Vollaard.

‘Maar er is veel meer te doen voor elke supermarktketen om uitbuiting uit te bannen. Je kunt niet altijd de scherpste prijzen hebben en tegelijkertijd een volledig duurzame supply chain.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment