Lachgasverbod gaat pas in 2023 in: minister

Lachgasverbod gaat pas in 2023 in: minister

Een verbod op de verkoop van lachgas, of lachgas, aan het publiek gaat op zijn vroegst pas in januari 2023 in en artsen en verslavingsdeskundigen luiden de noodklok, de Parool gemeld op vrijdag.

Ministers maakten bekend van plan te zijn om lachgas eind 2019 op te nemen in de opiumwet om het recreatieve gebruik van de drug een halt toe te roepen. Maar de ontwerpwetgeving zal pas later deze maand door parlementsleden worden gestemd en moet dan worden beoordeeld door de Raad van State – een proces dat zo’n acht maanden in beslag neemt, aldus de krant.

Cardioloog Robert Riezebos, van de OLVG-ziekenhuisgroep in Amsterdam, vertelde de krant dat het verbod zo snel mogelijk in werking moet treden.

‘We hebben de afgelopen jaren 20 jonge patiënten gezien met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaanvallen en longembolie’, zei hij. ‘We hebben het over twintigers. Een jonge vrouw moest haar been laten amputeren.’

Het Trimbos-instituut, gespecialiseerd in verslaving, ondersteunt de roep om sneller handelen. ‘Omdat lachgas legaal is, denken veel jongeren dat het ongevaarlijk is’, zegt woordvoerster Martha de Jonge.

Volgens eigen onderzoek van het instituut gebruikte in 2020 één op de 50 volwassenen lachgas, evenals één op de 13 studenten. En politiecijfers tonen aan dat lachgas een rol speelde in 1.800 verkeersongevallen in de afgelopen drie jaar, waarvan 63 met dodelijke afloop.

Inmiddels heeft ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten, inclusief Amsterdamhebben statuten ingevoerd die het gebruik van het gas in het openbaar verbieden, zei het Parool.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment