Labour-parlementslid stapt op na beschuldigingen van ongepast gedrag

Labour-parlementslid stapt op na beschuldigingen van ongepast gedrag

Een Nederlands PvdA-parlementslid is de laatste prominente man die ontslag heeft genomen nadat hij werd beschuldigd van seksueel intimidatie van vrouwen.

De beschuldigingen, die betrekking hebben op ‘ongepast gedrag in het privéleven van Gijs van Dijk’, worden nu onderzocht, aldus de PvdA in een korte verklaring.

Inmiddels is echter gebleken dat een vrouw, die voorzitter was van een partijcommissie armoede, al in 2019 aangifte deed van het optreden van Van Dijk bij de politie en de partijleiding.

Cornelia Klaster, die met anonimiteit heeft gezwaaid, zei dat ze regelmatig ontmoetingen had met Van Dijk die haar, ondanks dat ze dat niet mocht, zo hard omhelsde dat ze blauwe plekken op haar borst kreeg. Toen ze naar de politie stapte, kreeg ze te horen dat ze moest klagen bij de partijleiding. Na onderzoek bleek haar klacht ongegrond.

De vrouwen die zich de afgelopen dagen hebben gemeld, hadden geen werkrelatie met Van Dijk.

Partijleider Lilianne Ploumen zei met de twee vrouwen te hebben gesproken en zei dat de beschuldigingen een extern onderzoek rechtvaardigen. Ploumen zei dat het onderzoek van 2019 ‘grondig en onafhankelijk’ is geweest, maar zei dat de zaak zou worden meegenomen in het nieuwe onderzoek.

Gijs van Dijk was sinds 2017 Tweede Kamerlid en was woordvoerder sociale zaken van PvdA. Het is de tweede politieke MeToo-zaak die de krantenkoppen haalt. Gemeenteraadslid Ivens Laurens van Amsterdam moest vorig jaar… ontslag nemen na het sturen van ongepaste e-mails naar verschillende vrouwen.

Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei tegen DutchNews.nl dat nieuwe richtlijnen voor het omgaan met ‘integriteitsvragen’ nu de laatste hand worden gelegd en na de verkiezingen in maart aan de volgende gemeenteraad zullen worden gepresenteerd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment