Kwetsbare jongeren met een groeiend risico om door criminelen te worden uitgebuit – rapport

Kwetsbare jongeren met een groeiend risico om door criminelen te worden uitgebuit – rapport

Kwetsbare jongeren lopen meer risico om door criminelen te worden uitgebuit dan autoriteiten beseffen, blijkt uit een onderzoek onder zo’n 500 eerstelijnsprofessionals in Rotterdam.

Het onderzoek van het anti-mensenhandelcentrum CKM zei dat de officiële cijfers de omvang van het probleem maskeerden, volgens wijkagenten, jeugdwerkers en schooltoezichthouders.

Bijna de helft van de ondervraagden zei in contact te zijn geweest met minstens één persoon die door criminelen was uitgebuit en het probleem leek toe te nemen. Jongeren met leermoeilijkheden of onzekere gezinssituaties liepen het meeste risico.

‘Er gaapt een enorm gat tussen de officiële cijfers en wat professionals die met deze groep jongeren werken zien’, zegt CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers.

Hij zei dat criminelen hun slachtoffers meestal op straat benaderden, op locaties waar tieners samenkomen, op school of via sociale media, en hen vroegen om op te treden als koeriers of drugskoeriers.

‘Ze worden gevraagd om een ​​klus te klaren in ruil voor gratis drugs’, zei hij. ‘Als ze er eenmaal in verstrikt raken, komen ze er niet meer uit.

‘Deze jongeren zien zichzelf niet als slachtoffer. Maar ze weten dat ze bij misdaad betrokken zijn, dus stappen ze niet meteen naar de politie.’

De CKM zei dat gemeenschapswerkers moeten worden opgeleid om de vroege signalen van uitbuiting te herkennen. Op basis van de bevindingen in Rotterdam staat ook een landelijk onderzoek gepland.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment