Krimgoud moet terug naar Oekraïne, oordeelt hof van beroep

Krimgoud moet terug naar Oekraïne, oordeelt hof van beroep

Een waardevolle collectie goud en andere schatten uit de Krim moet worden teruggestuurd naar Oekraïne, hebben rechters van het hof van beroep in Amsterdam besloten.

Honderden kunstwerken uit de Krim werden in 2014 uitgeleend aan het Allard Pierson museum in Amsterdam, maar terwijl de tentoonstelling liep, annexeerde Rusland delen van de Krim uit Oekraïne.

Het Nederlandse museum besloot toen de schatten vast te houden terwijl de ruzie over waar ze naartoe moesten worden gestuurd, werd uitgezocht. De voorwerpen kwamen uit vijf musea in Oekraïne, waarvan er vier nu onder de controle van Rusland staan ​​en die juridische stappen ondernamen om de schatten terug te krijgen.

‘Hoewel de museumstukken afkomstig zijn uit de Krim en in zoverre ook als Krim-erfgoed kunnen worden beschouwd, maken ze deel uit van het cultureel erfgoed van Oekraïne aangezien deze sinds 1991 als onafhankelijke staat bestaat’, aldus de minister. zei de rechtbank in zijn uitspraak.

‘De museumstukken behoren tot het openbare deel van het Museumfonds van de staat Oekraïne.’

In 2016 zei een lagere rechtbank ook dat ze moesten worden teruggestuurd naar Oekraïne, omdat alleen soevereine staten objecten als cultureel erfgoed konden claimen. De Krim ging in beroep tegen die beslissing en die uitspraak werd dinsdag niet bevestigd in de uitspraak van de rechtbank.

Nederland erkent de annexatie van de Krim door Rusland niet.

De tentoonstelling, getiteld The Crimea: Gold and Secrets from the Black Sea, omvatte volgens het museum ‘spectaculaire archeologische vondsten’, waaronder gouden voorwerpen, een schede en een ceremoniële helm, en talloze kostbare edelstenen.

Beide partijen kunnen nog in beroep bij de Hoge Raad.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment