KPMG bekritiseert Nederlandse coronavirusstrategie, ingrijpen kwam vaak te laat

KPMG bekritiseert Nederlandse coronavirusstrategie, ingrijpen kwam vaak te laat

Zo’n 18 maanden na het begin van de crisis heeft accountantsgroep KPMG een kritisch rapport over de Nederlandse aanpak van het coronavirus.

Het rapport concludeert op basis van zowel literatuuronderzoek als wereldwijde gegevens dat er in Nederland meer mensen zijn overleden omdat beleid werd gemaakt op basis van ziekenhuisopnames in plaats van op besmettingsgraad. Dat feit, zegt KPMG, zorgde ervoor dat ambtenaren vaak te laat ingrepen.

Vooral Nederland heeft de pandemie minder goed doorstaan ​​dan Noorwegen, Denemarken en Finland, zowel wat betreft economische groei als sterfte, blijkt uit het rapport.

Zo’n 24.000 meer mensen stierven in Nederland dan statistisch verwacht zou zijn, maar er waren nauwelijks extra sterfgevallen in Denemarken, Noorwegen en Finland, zei KPMG-gezondheidseconoom David Ikkersheim. Die drie landen gingen eerder voor een hardere lockdown dan Nederland en stelden strengere grenscontroles en regels voor quarantaine op.

En terwijl Nederland met een economische krimp van slechts 0,2% ‘redelijk’ deed, dankzij overheidssteun, groeide een aantal Scandinavische economieën juist tijdens de pandemie, Ikkersheim vertelde de NRC.

Te vaak week de Nederlandse strategie van ‘voorzichtigheid voor snelheid’ af van internationale aanbevelingen en werden zelden voorzorgsmaatregelen genomen. Het gebrek aan focus op testen en de maandenlange discussie over het gebruik van mondkapjes zijn daar voorbeelden van, aldus KPMG.

Ook het Nederlandse vaccinatieprogramma was slecht voorbereid, met name de veronderstelling dat het AstraZeneca-vaccin als eerste zou worden toegediend door huisartsen. In werkelijkheid was het Pfizer-vaccin, dat anders gekoeld moest worden en dus door gezondheidsraden werd toegediend, het eerste op de markt.

Desondanks heeft Nederland een inhaalslag gemaakt en is de huidige vaccinatiegraad hoger dan gemiddeld, constateert Ikkersheim.

Ook Nederland zou gebaat zijn geweest bij een meer gecoördineerde Europese aanpak, aldus het rapport. ‘Toen Nederland voor een lockdown ging, konden mensen in België en Duitsland nog op terrasjes zitten’, staat in het rapport. ‘Toen Nederland het virus onder controle had, konden bezoekers uit omringende landen hier nog komen.’

De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt begin volgend jaar met een eigen rapport en er komt ook een parlementaire enquête.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment