Koning onthult monument voor 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers

Koning onthult monument voor 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers

Koning Willem-Alexander heeft zondag tijdens een ceremonie het Nationale Holocaust Namen-monument onthuld in Amsterdam Live uitzending op de openbare televisie.

Op het monument staan ​​de namen en geboortedata van 102.000 Nederlandse joden, Roma en Sinti en hun leeftijd op het moment dat ze werden vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

Demissionair minister-president Mark Rutte, die een van de sprekers was bij de ceremonie, herdacht het ‘koude welkom van de kleine groep die wel terugkeerde’ en noemde het ‘een zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis’. Antisemitisme is nooit ver weg, zei hij. ‘Dit momument zegt, geen geschreeuw: wees waakzaam.’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei dat het stadsbestuur zich zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog schuldig heeft gemaakt aan ‘ernstig plichtsverzuim jegens haar Joodse burgers’.

Het monument, aan de Weesperstraat, dat voor de oorlog deel uitmaakte van de Joodse wijk, kent een lange en bewogen geschiedenis. Het monument is meer dan tien jaar geleden bedacht door voorzitter van het Nederlandse Auschwitz Comité Jacques Grishaver en ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Kibeskind, zelf de zoon van een overlevende van de Holocaust.

Plannen om het monument in het Wertheimpark in Amsterdam te plaatsen, werden afgeblazen toen de lokale bevolking protesteerde. De huidige locatie was het onderwerp van jarenlang juridisch getouwtrek, waarbij omwonenden zeiden dat het monument bij grote aantallen bezoekers onveilige situaties zou veroorzaken. In 2019 was het plan dan eindelijk groen licht gegeven door de Hoge Raad.

Grishaver zei dat het momument, dat 15 miljoen euro kostte en werd gefinancierd door de gemeente Amsterdam en donaties, zou moeten dienen als een waarschuwing voor toekomstige generaties. Uitsluiting, zei hij tegen de lokale Amsterdamse omroep OM 5 UUR, ‘pitt groepen tegen elkaar’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment