Koning moet kiezen tussen jaarlijkse jacht op Het Loo of subsidie ​​kwijtraken

Koning moet kiezen tussen jaarlijkse jacht op Het Loo of subsidie ​​kwijtraken

Het paleis en de formele tuinen. Foto: Holland.com

Koning Willem-Alexander moet zijn landgoed Het Loo niet meer voor het publiek sluiten of een forse overheidssubsidie ​​kwijtraken voor het onderhoud ervan, staatssecretaris Carola Schouten heeft beslist.

Het landgoed, in de Veluwse heideregio, is jaarlijks van 15 september tot 25 december gesloten om wat de minister eerder ‘privacyredenen’ noemde. De wijdverbreide veronderstelling is echter dat het koningshuis de periode voor de jacht reserveert.

Lokale bevolking, dierenbeschermingsorganisaties en politieke partijen voeren al jaren het hele jaar door campagne voor toegang van het publiek.

Vorig jaar vroegen Kamerleden de regering om opheldering over de kwestie, vooral omdat de koning elke vijf jaar een subsidie ​​van 4,7 miljoen euro krijgt. Minister-president Mark Rutte beloofde toen dat Kamerleden geïnformeerd zouden worden over volgende subsidiebesluiten.

Schouten heeft nu laten weten dat de koning zich vanaf 2022 aan dezelfde regels moet onderwerpen als ieder ander natuurgebied om in aanmerking te komen voor de subsidie. Dat betekent dat het park maar één week per jaar gesloten mag zijn.

Het Loo was vroeger eigendom van de overgrootmoeder van de koning, koningin Wilhelmina, die in 1959 6.700 hectare domein aan de staat afstond op voorwaarde dat het koningshuis het land in gebruik mocht hebben.

Als de koning ervoor kiest om het onderhoud van het landgoed uit eigen zak te betalen, kan hij zelf de openingstijden bepalen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment